Kaymak: bijzondere zure room uit Turkije

Kaymak (of kajmak) is een bijzondere soort zure room uit Turkije. Mensen in het Midden-Oosten zijn er al eeuwen gek op en ook in Nederland ontdekken steeds meer mensen dit bijzondere product. Je vindt kaymak in Turkse supermarkten en soms ook in grote supermarkten in grote steden.

Krem Kaymak kajmak

Kaymak: een romig zuivelproduct met rijke smaak

Kaymak (ook bekend als krem kaymak) is een soort zure room uit Turkije. Als gerecht ziet her eruit als een bol dikke room. De dikke textuur van het zuivelproduct lijkt een beetje op zachte boter. Dat komt door het hoge percentage melkvet. Het bestaat namelijk uit 60 procent melkvet. Dat maakt het hartstikke lekker, maar niet heel erg gezond. Melkproducten zitten in de schijf van vijf, maar deze room niet, omdat er zoveel vet in zit. Beschouw het dus als een guilty pleasure. Af en toe is het prima, maar niet te vaak.

Je vindt het in de Turkse supermarkt

Gesteriliseerde kaymak wordt in Nederland verkocht in blikjes in vrijwel elke Turkse supermarkt. Omdat steeds meer mensen in Nederland deze room ontdekken, kom je het ook steeds vaker tegen in andere supermarkten. Vooral in de grote steden van Nederland.

Alternatief voor zure room of als tussendoortje

Kaymak kun je gebruiken als alternatief voor zure room of crème fraîche. Daar lijkt het ook het meeste op, wat betreft smaak. De meeste mensen eten het daarnaast bij het ontbijt als beleg op een stukje geroosterd brood. Het is ook heel lekker als dessert, na de hoofdmaaltijd.

Het komt uit Turkije en betekent ‘smelten’

De naam kaymak komt oorspronkelijk uit Turkije. Het is namelijk ook een Turks-werkwoord dat smelten betekent. Behalve in Turkije wordt het romige zuivelproduct ook gegeten in Centraal-Azië en sommige landen in de Balkan, Kaukasus en de Levant. Ook in Iran en Irak kun je het van de gastvrouw of -heer geserveerd krijgen. In deze landen maken de meeste mensen het zelf thuis. Er is namelijk niets lekkerder dan huisgemaakte kaymak.

Traditionele kaymak is met rauwe melk

De traditionele manier om kaymak te maken, is door rauwe melk langzaam uren te laten te koken. Deze melk kan van waterbuffels, koeien, geiten of schapen zijn. Dit hangt af van het land van herkomst. Door de melk eerst te koken en daarna af te koelen, komen er klodders melkvet aan de oppervlakte drijven. Dit is de kaymak. Dat melkvet wordt dan soms wel dagenlang gekoeld bewaard, waardoor het gaat fermenteren. Zo ontstaat de zure smaak.

Kaymak zelf maken? Pas op met rauwe melk!

Je vindt op het internet recepten om zelf kaymak te maken met rauwe melk. Heel moeilijk is het niet, maar het is wel belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Er zijn mensen die zeggen dat rauwe melk heel gezond is, maar er zitten ook risico’s aan. Zeker voor zwangere vrouwen kunnen de bacteriën, die in rauwe melk kunnen voorkomen gevaarlijk zijn. Het is daarom beter om niet gehomogeniseerde gepasteuriseerde volle melk bij een boer te kopen in een fles. Daarbovenop drijft ook dat typerende laagje melkvet.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *