Kakkerlakkenmelk, gezond of gekkigheid?

Internet raakt maar niet uitgesproken over kakkerlakkenmelk. Sinds wetenschappers in 2016 beweerden dat dit griezelige goedje een compleet ‘superfood’ is, krioelt het van de berichten, blogs, reacties en reacties op reacties. Maar is kakkerlakkenmelk gezond? Vier feiten op een rij.

kakkerlakkenmelk gezond

1. Kakkerlakkenmelk bestaat

De eerste geruchten over kakkerlakkenmelk werden nog weggewoven als 1 april grap en hoax. Totdat er wel degelijk een onderzoek opdook en een groep internationale wetenschappers begon te communiceren dat kakkerlakkenmelk gezond is. Dus hoe raar en ongeloofwaardig het ook klinkt: kakkerlakkenmelk is echt. Het is net zo zeer een feit als de ietwat gekkige hipsterdrank golden milk en The Donald als president van de Verenigde Staten

2. Kakkerlakkenmelk zit vol voedingsstoffen

Klaar met kokhalzen en ieeeuw roepen? Oké, dan zijn hier wat argumenten om kakkerlakkenmelk misschien toch een kans te geven. De substantie heeft namelijk drie keer meer voedingswaarde dan een gewoon glas melk. Kakkerlakkenmelk zit volgens het Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine in India vol goede eiwitten (proteïne), vetten en suikers. De groep wetenschappers meent zelfs dat dat weleens de sleutel kan zijn voor het voeden van de alsmaar groeiende wereldbevolking. Volgens een onderzoeker hoeft ook de smaak geen drempel op te werpen. Kakkerlakkenmelk schijnt hetzelfde te smaken als gewone melk.

3. Kakkerlakkenmelk leunt op kristallen

Slechts één kakkerlaksoort, de Diploptera punctate, baart levende jongen die ze blijkt te voeden met een melkachtig goedje van proteïne-kristallen. Deze kristallen bevatten alle essentiële voedingsstoffen, en aminozuren (bouwstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken). Aminozuren ontbreken bijvoorbeeld in de nieuwe held onder de zuivelvervangers, haverdrank. De kristallen werken als een soort tweetrapsraket. Bij het verteren van de proteïne in de melk komt nog meer proteïne vrij en die moet ook weer worden verteerd. Kakkerlakkenmelk is dan ook een snelle en simpele manier om voldoende calorieën en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

4. Kakkerlakkenmelk gezond, maar lastig te maken

Het melken van kakkerlakken is namelijk best een dingetje. Het kan wel – doctor Barbara Stay heeft uitgevogeld hoe de kristallen uit het insect moet worden gehaald – maar het duurt gigantisch lang en er zijn veel kakkerlakken voor nodig. Het duurt 24 tot 48 om een halve druppel melk uit een kakkerlak te halen. Voor 100 gram kakkerlakkenmelk zou je meer dan 1000 kakkerlakken moeten doden. En dan nog heb je geen échte melk. Wetenschappers in India zijn nu druk bezig om een gist van de kristallen te maken. Hiermee kunnen we dan wellicht ooit ook brood of bier maken. Kakkerlakbiertje, iemand?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *