Kaaskunst: eerbetoon aan de makers

De Amerikaanse kunstenaar Mike Geno maakt al ruim zes jaar kaasschilderijen. Inmiddels heeft hij bijna driehonderd kazen geportretteerd én ze ook allemaal opgegeten. De kazen dan hè. Niet zijn eigen schilderijen.

kaaskunst

Net echt: realistische kaaskunst

Van romige stukken brie tot hompen feta: Mike Geno maakt schilderijen om je vingers bij af te likken. Echte stukken kaas staan hiervoor model in zijn atelier in Philadelphia. Volgens de kunstenaar helpt de geur hem om de essentie van de kaas op het doek te vangen. Doordat hij op basis van verse kazen schildert, moet hij wel snel werken aan zijn kaaskunst. Een extra motivatie is dat hij de kaas kan opeten zodra het schilderij af is.

Peperdure schimmelkaas

Het begon allemaal toen de Amerikaan voor zijn veertigste verjaardag een cadeaubon kreeg van een chique kaaswinkel. In een opwelling besloot hij de 25 dollar aan één stuk kaas uit te geven. Een halfzachte schimmelkaas van koeienmelk, om precies te zijn. Vanwege de economische crisis stond zijn schildercarrière tijdelijk op een laag pitje, maar dit peperdure kaasje wakkerde zijn creativiteit aan: hij móest het schilderen voordat hij het ging opeten.

Perfecte modellen

De kazen zijn voor Geno perfecte modellen omdat de textuur goed past bij de manier waarop hij de verf aanbrengt. En, vertelt hij in een interview met Vice, door zoveel kaas te schilderen is hij deze delicatessen ook meer als een kunstvorm gaan zien. Het is zijn manier om de kaasmakers te eren. Die leveren volgens hem pas écht een kunstwerk af, want kaas maken is een complex proces.

Sushi en donuts

Geno schildert trouwens ook ander eten. Zo maakte hij series met brood, sushi, vleeswaren en donuts in de hoofdrol. Maar kaas heeft toch wel een speciale plek in zijn hart. Hij stelde op zijn website zelfs een interactieve kaaskaart samen van zijn kaaskunst. Bij elke kaas die hij geschilderd heeft – zo’n driehonderd in totaal! – vind je een verhaaltje over de persoonlijkheid, geschiedenis, herkomst en makers van de kaas.

Kunst met kazen

Het werk van Geno past in een langere traditie. Kaas is al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars. Stillevens met kazen waren in de zeventiende eeuw een populair genre in de schilderkunst. Dit soort kaasrealisme bestaat nog steeds. Voorbeelden zijn Henk HelmantelsStilleven met kaas en eieren’ of de ‘Boterham met kaas’ van Tjalf Sparnaay. Surrealist Salvador Dalí zei ooit dat zijn bekende smeltende klokken zijn ingegeven door camembert.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *