Kaasjongens maken opwachting op kaasmarkt

Ze heeft blonde vlechtjes die onder haar witte hoofdkapje uitsteken en is niet weg te denken van de Hollandse kaasmarkten: het kaasmeisje. Sinds kort heeft zij gezelschap, want op de beroemde kaasmarkten in Alkmaar en Gouda lopen nu ook kaasjongens rond.

Naast kaasdragers nu ook kaasjongens in Alkmaar

Kaasjongens voor toeristen?

Vriendelijk glimlachend op de foto gaan met toeristen, terwijl op de achtergrond de kaasdragers af en aan sjouwen. Tot voor kort was deze taak voorbehouden aan charmante kaasmeisjes. Maar sinds kort hebben zij versterking: op de beroemde kaasmarkten in Alkmaar en Gouda lopen nu ook kaasjongens rond. Hun functieomschrijving is hetzelfde: zij moeten enthousiast vertellen over kaas, hun talen spreken én niet verlegen zijn.

Klederdracht van Volendam

De kaasmeisjes zijn sinds jaar en dag gehuld in de streekdracht van Volendam: een rood met blauwe jurk, kanten muts (ook wel hulletje genoemd) en klompen. Minder traditioneel, maar wel verplicht, is de rode lippenstift. Natuurlijk krijgen de nieuwe gastheren van de kaasmarkt ook traditionele kleding aan: een Oudhollandse blauwe boerenkiel met een pet en een rode boerenzakdoek om de hals. Net als de meisjes dragen de kaasjongens houten klompen.

Tegen de traditie in?

Kaasmeisjes worden al sinds de jaren dertig ingezet om onze kaasmarkten te promoten. Die trekken jaarlijks duizenden mensen van over de hele wereld. Het kaasmeisje is een symbool van de Nederlandse zuivelindustrie. Maar waarom was het tot nu altijd een meisje en geen jongen? Volgens het Meertens Instituut is de klederdracht van het meisje het interessantst. Die is het meest pittoresk. Wel is het helemaal van deze tijd dat er nu kaasjongens bijkomen.

Mascotte van Nederland 

Voor sommige toeristen is het even wennen, een kaasjongen. Zo zijn Duitsers erg gehecht aan Frau Antje, hét boegbeeld van Nederlandse kaas. Maar als mannen het leuk vinden om met de kaasmeisjes vereeuwigd te worden, dan vinden vrouwen het vast leuk om naast een kaasjongen te staan. Of er straks ook vrouwelijke kaasdragers worden toegelaten? Dat is maar de vraag. Vooralsnog is dat een mannenbaan: de kazen die worden gesjouwd zijn loodzwaar, zo’n 150 kilo.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *