Natuurlijk stofje in kaas effectief tegen kanker

Nisine, een van nature voorkomend stofje in zuivelproducten als kaas, kwark, yoghurt en room, blijkt een effectief middel tegen kanker en en ‘superbugs’ (antibiotica-resistente bacteriën). Dat blijkt uit onderzoek van de University of Michigan School of Dentistry in de Verenigde staten.

kaas gezond of ongezond

Nisine effectief tegen dodelijke ziekten

Al jaren zoeken wetenschappers naar effectieve middelen tegen kanker en antibiotica-resistente bacteriën. Beide zijn immers een grote bedreiging voor de volksgezondheid. De onderzoekers in Michigan hebben nu aangetoond dat nisine, een product dat we al duizenden jaren in kleine hoeveelheden consumeren via zuivel, heel effectief kan zijn tegen deze dodelijke ziekten.

Nisine is een natuurlijk antibioticum, dat tijdens de productie van kaas wordt gevormd.

‘Nisine-milkshake’

In het onderzoek kregen muizen gedurende negen weken een ‘nisine-milkshake’. De onderzoekers keken wat het effect van deze voeding was op de grootte van tumoren in de nek en het hoofd van de beestjes. In omvang namen de tumoren met maar liefst 70 tot 80 procent af.

Antibiotica-resistente bacteriën

Daarnaast toonden de onderzoekers aan dat nisine ook heel effectief is tegen antibiotica-resistente bacteriën. Volgens hoofdonderzoeker Yvonna Kapila is geen enkele bacterie die voorkomt in mensen of dieren resistent tegen nisine. Waardoor het een soort wondermiddel zou kunnen zijn tegen bijvoorbeeld MRSA.

Kaas tegen kanker?

Dus, moeten we kaas eten tegen kanker? Zo simpel is het niet. De wetenschappers zijn hoopvol over de mogelijkheden van nisine als geneesmiddel. Maar ze benadrukken dat dit onderzoek zeker niet aantoont dat nisine ook effectief is in mensen. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Natuurlijke antibiotica

Nisine is een soort natuurlijk antibioticum, dat tijdens de productie van kaas wordt gevormd. Het is een bijproduct van de kaasbacterie lactococcus lactis. Dit stofje zorgt ervoor dat andere schadelijke bacteriën in de kaas niet tot ontwikkeling kunnen komen.

Nisine is E234

Het is buitengewoon effectief, omdat het bacteriën op twee verschillende manieren aanvalt. Het wordt daarom nu al breed ingezet als conserveermiddel. Onder de naam E234 wordt het gebruikt in allerlei voedingsmiddelen, zoals verschillende soorten zuivel en bijvoorbeeld ingeblikt fruit.

Wat is Nisine

Nisine is een kleurloos en smaakloos poeder, wat in slechts hele kleine hoeveelheden voorkomt in onze voeding. Tot hooguit 37,5 mg per kilo. Om effectief te zijn tegen kanker en als medicijn tegen antibiotica-resistente bacteriën is een veel hogere dosis nodig van 800mg per kilo lichaamsgewicht. In pilvorm zou het dan zo groot zijn als een paracetamol.

Zuivel beschermt tegen kanker

Dat zuivel beschermend kan werken tegen kanker is al langer bekend. Dat is ook een van de redenen dat melkproducten onderdeel uitmaken van de nieuwe richtlijnen gezonde voeding van de Gezondheidsraad. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat melk, yoghurt en andere zuivelproducten beschermend werken tegen darmkanker.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.