Jonge giraffen zijn melkdieven

giraffen melkdieven

Tsjechische wetenschappers hebben ontdekt dat jonge giraffen opvallend vaak melk drinken bij een andere moeder. Dat de giraffenmama’s dat geen enkel probleem vinden, is misschien nog wel opzienbarender.

Melk voor iedereen

De onderzoekers bestudeerden vier jaar lang 24 vrouwelijke giraffen en 37 jonkies in een verschillende dierentuinen in Tsjechië. In totaal zagen ze 2514 keer dat jonge giraffen melk dronken. 87 procent van de kalveren dronk bij een ander vrouwtje dan hun moeder. 83 procent van de mama’s liet een kalf dat niet haar eigen jong was toe om te drinken. Uniek, want niet eerder zagen wetenschappers wilde dieren zo vaak jongen van anderen voeden.

Stelende jongeren

De piepjonge giraffen gingen meestal drinken wanneer het jong van de moeder dat ook deed. De dieven leken zich dan altijd een beetje achter dat jong te verschuilen en posities aan te nemen waarin ze niet zo gemakkelijk te identificeren waren, zo schreven de onderzoekers in het blad Animal Behaviour. Dat onderstreepte hun stelling dat ze melk stelen.

Andere jongen voeden

Opvallend was ook dat de moeders dieven vaker lieten drinken wanneer de moeders van die dieven ook toestonden dat niet-kinderen bij ze dronken. Daarmee suggereren de onderzoekers dat het voeden van andermans jongen wordt veroorzaakt door jongen die melk proberen te stelen.

Melkdieven in het wild?

Vrouwtjes tolereren dit gedrag als het wederzijds is. Volgens de wetenschappers is dat dan weer niet zo verrassend, omdat giraffen een vrij complex sociaal systeem kennen. Het is niet bekend of melkstelende giraffen ook in het wild voorkomen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *