Hoe oud wordt een melkkoe?

Hoe oud een koe wordt in de Nederlandse melkveehouderij hangt onder andere samen met de gezondheid van de koe. Als een koe geen of aanzienlijk minder melk gaat geven, neemt een boer afscheid van de koe. Gemiddeld is dit na 5 tot 6 jaar.

oudste melkkoe

Hoe oud wordt een melkkoe?

Een melkkoe wordt in Nederland gemiddeld 5 à 6 jaar oud. De gezondheid van een koe en bedrijfseconomische motieven spelen een rol bij hoe oud een koe wordt. Gezonde koeien geven meer melk en dat zorgt voor een goed inkomen van de boer en het gezin.

En hou oud kunnen ze echt worden?

Van nature kunnen de meeste melkkoeien zo’n 14 jaar oud worden. Het komt echter maar zelden voor dat een melkkoe die leeftijd haalt. De meeste melkkoeien kunnen dan al lang geen melk meer geven. En dat betekent dat een melkveehouder dan zelf geld zou moet betalen om voor te koe te kunnen blijven zorgen. 

De oudste koe van Nederland? 

Tot een paar jaar geleden was Jansje 103 uit Tolbert de oudste melkgevende koe van Nederland. Ze werd maar liefst 22 jaar! “Naast een beetje geluk is het erg belangrijk dat een koe sterke benen, gezonde uiers en klauwen en een goede vruchtbaarheid heeft”, legde eigenaar Leen Groeneveld uit. Jansje 103 scoorde op alle punten uitstekend behalve op vruchtbaarheid: die was middelmatig volgens Groeneveld. De oudste melkkoe van Nederland wierp in haar leven 14 kalveren.

100.000 kilo melk

Daarnaast gaf Jansje 103 maar liefst 175.000 kilo melk en daarmee staat ze in de top-vijf van best producerende melkkoeien in Nederland. Volgens LTO is het al uitzonderlijk als een melkkoe in haar leven 100.000 kilo melk haalt. “Jansje 103 komt uit een duurzame familie. Haar dochter Jansje 177 haalde ook de magische grens van 100.000 kilo. Eerder deden moeder Jansje 53 en grootmoeder Jansje 29 dat al. Dat is echt een unicum, er zijn slechts een paar koefamilies waarin vier generaties meer dan 100.000 kilo hebben gehaald”, vertelt Groeneveld trots.

Stramme benen

Het mooie aan Jansje 103 vond Groeneveld dat ze ondanks haar leeftijd nog gewoon meedeed. “In het voorjaar gingen de koeien weer buiten en Jansje 103 stond altijd vooraan. Ze was wat strammer in de benen, maar ze had een sterke wilskracht en wilde altijd winnen. Bij het melken was ze ook nog altijd de eerste.” Ondanks dat Jansje 103 een aantal jaar eerder haar laatste kalf wierp was ze nog altijd goed voor een dagelijkse hoeveelheid melk van ongeveer vijf liter.

Duurzaam oud

Toch gaf Groeneveld Jansje 103 nooit een voorkeursbehandeling. “Ik streef ernaar om al mijn koeien duurzaam oud te laten worden. Dat is hard werken, want per koe kijk ik wat ze nodig heeft aan bijvoorbeeld extra voeding.” Een koe levert eigenlijk eenzelfde soort prestatie als een topsporter en die krijgen ook speciale supplementen. Anders pleeg je roofbouw.

Zin in eten

Naast de goede genen van Jansje 103 en haar wilskracht om ziekten te overwinnen had ze altijd veel zin om te eten. Al ging dat volgens Groeneveld na 22 jaar wel wat moeizamer omdat haar gebit niet meer compleet was. “Het was lastig voor haar om harde brokken te eten. Maar zolang ze gezond was en zelf kon gaan liggen bleef ze bij ons.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *