Jansje 103 is de oudste melkkoe van Nederland

oudste melkkoe

De gemiddelde leeftijd van een melkkoe is 5 tot 6 jaar, maar Jansje 103 uit Tolbert lijkt de eeuwige jeugd te hebben. Zij is met haar 22 jaar de oudste melkkoe van Nederland. Wat is haar geheim?

Koeien op het melkveebedrijf van Leen Groeneveld (60) uit het Groningse Tolbert worden gemiddeld 6 tot 7 jaar oud. Dat zijn koe Jansje 103 inmiddels meer dan drie maal zo oud is, is een enorme mijlpaal. Ter illustratie: als je dat omrekent naar mensenleeftijd kom je uit op 132 jaar.

Oudste melkkoe

Hoe oud een koe wordt, hangt nauw samen met het gestel van de koe. “Naast een beetje geluk is het erg belangrijk dat een koe sterke benen, gezonde uiers en een goede vruchtbaarheid heeft”, legt Groeneveld uit. Jansje 103 scoort op alle punten uitstekend behalve op vruchtbaarheid: die was middelmatig volgens Groeneveld. De oudste melkkoe van Nederland wierp in haar leven 14 kalveren.

100.000 kilo melk

Daarnaast gaf Jansje 103 maar liefst 175.000 kilo melk en daarmee staat ze in de top-vijf van best producerende melkkoeien in Nederland. Volgens LTO is het al uitzonderlijk als een melkkoe in haar leven 100.000 kilo melk haalt. “Jansje 103 komt uit een duurzame familie. Haar dochter Jansje 177 haalde ook de magische grens van 100.000 kilo. Eerder deden moeder Jansje 53 en grootmoeder Jansje 29 dat al. Dat is echt een unicum, er zijn slechts een paar koefamilies waarin vier generaties meer dan 100.000 kilo hebben gehaald”, vertelt Groeneveld trots.

Stramme benen

Het mooie aan Jansje 103 vindt Groeneveld dat ze ondanks haar leeftijd nog gewoon meedoet. “Sinds april zijn de koeien weer buiten en Jansje 103 staat weer vooraan. Ze is wat strammer in de benen, maar ze heeft een sterke wilskracht en wil altijd winnen. Bij het melken is ze ook nog altijd de eerste.” Ondanks dat Jansje 103 een aantal jaar geleden haar laatste kalf wierp is ze nog altijd goed voor een dagelijkse hoeveelheid melk van ongeveer vijf liter

Duurzaam oud

Toch gaf Groeneveld Jansje 103 nooit een voorkeursbehandeling. “Ik streef ernaar om al mijn koeien duurzaam oud te laten worden. Dat is hard werken, want per koe kijk ik wat ze nodig heeft aan bijvoorbeeld extra voeding.” Een koe levert eigenlijk eenzelfde soort prestatie als een topsporter en die krijgen ook speciale supplementen. Anders pleeg je roofbouw.

Zin in eten

Naast de goede genen van Jansje 103 en haar wilskracht om ziekten te overwinnen heeft ze altijd veel zin om te eten. Al gaat dat volgens Groeneveld nu wat moeizamer omdat haar gebit niet meer compleet is. “Het is lastig voor haar om harde brokken te eten. Maar zolang ze gezond is en zelf kan gaan liggen blijft ze bij ons. Gras eet ze nog wel. Ik geniet altijd van het geluid dat haar tong maakt als die zich om het gras heen slaat.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *