Is geitenmelk gezonder dan koemelk?

Sommige mensen drinken liever geen koemelk, maar juist wel geitenmelk. Waarom? Omdat ze het lekkerder vinden. Maar ook omdat sommige mensen geloven dat geitenmelk gezonder is dan koemelk, zeker als je last hebt van koemelkallergie of lactose-intolerantie. Maar is dat ook zo?

geitenmelk gezonder dan koemelk

Geitenmelk of koemelk?

Is geitenmelk gezonder dan koemelk? Nee, eigenlijk maakt het niet veel uit. De smaak is weliswaar een tikje anders, maar wat betreft samenstelling en voedingswaarde verschillen geitenmelk en koemelk amper van elkaar. De hoeveelheid eiwitten, vetten, mineralen, vitamines en melksuikers (lactose) zijn bijna hetzelfde. De variatie tussen de melk van koeien en geiten onderling (dus tussen de verschillende rassen en dieren) is groter dan het verschil tussen geiten en koeien in het algemeen.

Lactose in geitenmelk

Als je lactose niet goed kunt verteren en dus lactose-intolerant bent, dan is geitenmelk zeker geen goed alternatief. In geitenmelk zit namelijk bijna evenveel lactose als koemelk. Lactose-intolerantie is trouwens relatief zeldzaam in Nederland. Slechts 5% van de bevolking heeft hier last van. Voor de rest van de mensen levert lactose in voeding geen problemen op. Hier lees je meer over lactose-intolerantie.

Wil je lactose vermijden en toch genieten van zuivel? Kies dan niet geitenmelk, maar zure zuivel zoals yoghurt of Nederlandse harde kaas. Die bevatten veel minder of geen lactose.

Geitenmelk bij koemelkallergie

De eiwitten in geitenmelk zijn wel iets anders dan in koemelk, maar helaas leveren ook deze eiwitten vaak klachten op bij mensen met koemelkallergie. Is geitenmelk beter dan koemelk bij koemelkallergie? Helaas niet, dus. Deze vorm van allergie is trouwens zeer zeldzaam en komt vooral voor bij baby’s. Hun darmen zijn nog niet volgroeid en kunnen soms niet goed omgaan met de eiwitten in melk. Op latere leeftijd groeien de meeste kinderen hier overheen. Bij volwassen komt deze vorm van allergie slechts voor bij 0,5% van de bevolking. Voor hen is zuivel helaas geen goed idee.

Smaakverschil

Het belangrijkste verschil tussen geitenmelk en koemelk is de smaak. Geitenmelk is wat zuurder en het heeft een andere nasmaak. Heb je nog nooit geitenmelk gedronken, maar ken je wel geitenkaas, zoals Griekse feta? Nou, die nasmaak dus, maar dan veel minder uitgesproken. Dat smaakverschil komt vooral doordat de vetsamenstelling van geitenmelk en koemelk anders is beetje anders is. In geitenmelk zit meer caprinezuur, dat zorgt voor die typerende smaak.

Is Geitenmelk gezond?

Is geitenmelk gezond? Ja, absoluut. Is het ook gezonder dan koemelk? Nee, ze zijn beiden even goed voor je. Of even slecht voor je. Ze bevatten allebei waardevolle voedingstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, mineralen en vitamines. En bevatten beide ook lactose en eiwitten, die sommige mensen niet zo goed kunnen verdragen. Hetzelfde geldt voor geitenkaas en yoghurt van geitenmelk. Geitenzuivel biedt prima alternatieven voor zuivel van koemelk, maar vaak alleen echt anders wat betreft smaak.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *