Is een ei zuivel?

Noem eens drie zuivelproducten? Een veelgehoord antwoord: boter, kaas en… eieren! Een logisch rijtje, maar het klopt niet. Eieren zijn niet bereid met rauwe melk, en daarom geen zuivelproduct.

Zijn eieren zuivel? Is een ei zuivel?

Wat is zuivel?

Zuivel is geen product, maar een verzamelnaam. Alle producten die gemaakt zijn met rauwe melk, mag je zuivel noemen. Melkvervangers, zoals sojadrink of haverdrink, zijn daarom geen zuivelproducten. Producten die met het melk van andere zoogdieren worden gemaakt, zoals geitenkaas of buffelmozzarella, vallen ook onder de noemer ‘zuivel’. Eieren zijn niet bereid met rauwe melk, en zijn dus geen zuivel.

Waar komt de verwarring vandaan?

Maar als er zo’n duidelijke definitie is, waarom is het dan toch zo verwarrend? Daar zijn een aantal mogelijke verklaringen voor. Ten eerste komen eieren en zuivel allebei van de boerderij. Het zijn allebei dierlijke bijproducten, en dat kan ervoor zorgen dat eieren en zuivel op dezelfde hoop worden gegooid. Ook in het schap van de supermarkt zie je dat eieren en zuivel vaak dicht bij elkaar staan, en samen op reclameposters staan. De verwarring is dus begrijpelijk.

Een andere verklaring: het welbekende spel Boter, Kaas en Eieren. Doordat deze combinatie in je hoofd zit, schaar je ze onbewust in dezelfde categorie. Maar dat is onterecht.

Eieren in de Schijf van Vijf

Ongezoete halfvolle en magere zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf. Net als eieren. Sterker nog: zuivel en eieren zitten in hetzelfde vak. Samen met vlees, vis, peulvruchten en noten. Dat komt doordat je een van deze voedingsmiddelen tot je moet nemen om dagelijks voldoende eiwitten tot je te nemen. Zo vallen eieren en zuivel dus toch nog in dezelfde categorie.

Mayonaise ook geen zuivel

Nog een laatste misverstand: ook mayonaise is ook geen zuivel. Hoewel er ei in de saus zit, bevat mayonaise geen melk. Mayonaise valt daardoor niet onder de zuivelproducten.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *