IJstrends: 5 smaakmakers voor deze zomer

Het ijsseizoen is in volle gang! De keuze is enorm: ijsmakers experimenteren volop met nieuwe smaken, vormen en texturen. Welk ijs gaan we deze zomer eten? We zetten vijf ijstrends op een rij.

ijstrends: 5 smaakmakers voor de zomer

1. Duurzaam, puur en biologisch

Ijstrends draaien steeds meer om duurzame en biologische ijssmaken. Dat zien we zowel terug in het assortiment van de supermarkt als bij de ijssalon. Ambachtelijk boerenijs duikt steeds vaker op, uiteraard gemaakt van verse melk en slagroom. Ook bio hoorntjes en koekjes zijn in opmars. Ook vegan ijs is aan een opmars bezig. En hoe zit het met de ijsbekers en lepels? Die zijn steeds vaker biologisch afbreekbaar of gemaakt van gerecyclede materialen.

2. Softijs is helemaal terug

De populariteit van softijs is enorm toegenomen, met allerlei soorten sausjes en kleurrijke toppings. Zwart is het nieuwe wit: pikzwart softijs is een hit op Instagram. Een trend die is overgewaaid vanuit Los Angeles. Gelukkig smaakt het ijs gewoon naar vanille of kokos. Het dankt het zijn kleur aan plantaardig koolstofpoeder, gemaakt van zwarte sesam of kokosnootschil. Soms is niet alleen het ijs, maar ook het hoorntje zwart.

3. Volle en uitgesproken smaken

Er wordt veel ijs ontwikkeld met rijke en sterke smaken. Denk aan ijs met gezouten karamel, mascarpone of stukjes brownie. Er wordt ook volop geëxperimenteerd met rubychocola, de fruitige roze chocoladesoort die sinds kort te koop is. Spannende smaken als matcha of ijs met drop-zoethoutsmaak doen het ook goed. Of wat dacht je van ijstrends als ‘botanisch’ ijs met gember, lavendel en honing, tijm of andere kruiden? Maar de gekste ijssmaken zijn verkrijgbaar in het buitenland.

4. Klassiekers met een twist

Vertrouwde smaken worden in een nieuw jasje gestoken. Zo zijn veel ijsjes afgeleid van bekende desserts als de dame blanche of tiramisu. Taartsmaken zijn ook in trek, denk aan cheesecake, citroen merengue en red velvet. Het liefst met een verrassende structuurbeleving, bijvoorbeeld met nootjes of knettersuiker. Ook erg decoratief: ambachtelijk ijs dat is opgebouwd uit verschillende laagjes, net als taart.

5. Roomijs met cocktailsmaken

IJsmakers spelen ook in op de huidige cocktailtrend, met smaken gebaseerd op populaire cocktails als de mojito, caipirinha, piña colada of strawberry daiquiri. IJstrends mét of zonder alcohol. Ook hip: een bolletje ijs in een glas bier, zoals de Italianen doen. Dit heet ook wel een ice cream float. Of bedenk zelf een variatie op het roomijsdrankje met je favoriete koolzuurhoudende frisdrank. De perfecte dorstlesser op een warme zomerdag!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *