Iets in de melk te brokkelen hebben?

Ben je de baas, dan heb je veel in de melk te brokkelen. Maar waarom hebben we het dan over brokkelen en melk? We zochten het voor je uit.

iets in de melk te brokkelen hebben

Betekenis van iets in de melk te brokkelen hebben

Wie het spreekwoord gebruikt, wil duidelijk maken dat iemand veel te zeggen, of veel in te brengen heeft. Ouders hebben thuis bijvoorbeeld veel in de melk te brokkelen, terwijl dat voor kinderen minder geldt.

Het spreekwoord wordt ook gebruikt om het tegenovergestelde duidelijk te maken. Heb je niets in de melk te brokkelen? Dan heb je weinig invloed, of weinig te vertellen.

Waar komt het spreekwoord vandaan?

Het spreekwoord ‘veel in de melk te brokkelen hebben’ wordt al heel lang gebruikt. Al in 1497 verscheen het voor het eerst in een geschreven tekst. Toen leek de betekenis al sterk op de betekenis die wij nu kennen. Wie destijds veel in de melk te brokkelen had, had een hoop voedzame producten om bij de melk te doen. Zo kon hij of zij een lekkere dikke pap maken. De persoon was dus  welvarend, en had veel te zeggen.

Wie veel in de melk had te brokkelen, had veel voedzame producten om bij de melk te doen

België: Veel in de pap te brokkelen

Onze zuiderburen brokkelen niks in de melk, maar in de pap! Dit verschilt dus eigenlijk niet zoveel van de Nederlandse variant, waar het spreekwoord ook verwijst naar het maken van de voedzame ontbijtmaaltijd.

Duitsland: niet alleen melk, ook in de soep

Ook in Duitsland kennen ze het spreekwoord. Daar brokkelen ze naast melk soms ook in de soep: er hat viel in die Milch (oder in die Suppezu brocken.

In het Fries betekent het altijd iets te klagen hebben

In het Fries betekent hy het altyd hwet yn ‘e molke to krommeljen iets anders. In die taal wordt het gebruikt voor mensen die zich overal mee bemoeien, of altijd klagen. Een stukje minder positief dus.

Talloze zuivelspreekwoorden

Nederlanders worden al honderden jaren grootgebracht met melk en andere zuivelproducten. Omdat spreekwoorden vaak al lang bestaan, zijn er een hoop spreekwoorden waar we zuivelproducten herkennen. Wat dacht je bijvoorbeeld van boter op je hoofd hebben, met je neus in de boter vallen of het land van melk en honing? In eerdere blogs zochten we de oorsprong en betekenis van deze spreekwoorden voor je uit.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *