Onderzoek: ‘iedereen vegan kan niet’

Wat als we nu met zijn allen geen vlees, zuivel, eieren of andere dierlijke producten meer zouden gebruiken. Is dat echt beter voor het milieu en onze gezondheid? Nee, is de conclusie van Amerikaans onderzoek.

iedereen vegan kan niet

Iedereen veganist?

Wat als we nu allemaal veganist worden? Dan eten we met z’n allen geen vlees meer en gebruiken we ook geen dierlijke producten meer zoals zuivel en eieren. Dat je ook op die manier gezond kunt leven staat vast. Veganisten hebben dan wel supplementen nodig om gezond te blijven.

Vraag voor onderzoekers

Maar is een veganistisch dieet haalbaar voor iedereen op de wereld? En is dat dan ook beter voor het milieu en de volksgezondheid? Op die vraag wilden Amerikaanse onderzoekers een antwoord. Ze rekenden uit wat het effect zou zijn op de gezondheid van de bevolking en op klimaatverandering als er geen veeteelt meer zou zijn in de Verenigde Staten.

Iedereen vegan kan niet

Het antwoord is duidelijk. Nee. Helaas pindakaas, de gehele wereldbevolking voorzien van een veganistisch dieet kan niet, zeggen de onderzoekers. Ten eerste omdat grote groepen mensen dan tekorten zouden krijgen. Vlees en dierlijke producten zijn een belangrijke bron van calcium, vitamine A, D, B12 en enkele essentiĆ«le vetzuren. Zonder extra supplementen krijg je daar als ‘vegan’ niet genoeg van binnen. De mensheid heeft ook melk, yoghurt, kaas of andere dierlijke producten nodig.

En voor het milieu?

Maar zonder al die koeien die methaan produceren en ander vee dat tonnen voedsel nodig heeft, veroorzaken we toch veel minder broeikasgassen? Gaat het milieu er dan niet een stuk op vooruit als we de hele landbouw plantaardig maken? Ook dat valt tegen. De veeteelt is weliswaar verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van broeikasgassen van de Amerikaanse landbouw. Maar zonder vee zou die uitstoot niet halveren. Zonder de poep van koeien, varkens en kippen is er namelijk veel meer kunstmest nodig om al die plantaardige alternatieven te laten groeien. En voor de productie van kunstmest is fossiele brandstof nodig.

Paar procent verschil

Bovendien eet vee jaarlijks vele miljoenen tonnen aan voedselrestproducten, die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Dieren maken daar weer nieuw voedsel van in de vorm van zuivel en vlees. Zonder die dieren zou dat voedsel worden verspild; bovenop het voedsel dat al verspild wordt door mensen. Een volledig plantaardige productie zou de totale uitstoot van broeikasgassen in de VS daarom met slechts enkele procenten verminderen.

Hollandse kost meest duurzaam

Dus, kan iedereen veganist worden? Dat wordt best lastig. Bovendien zou verrassend weinig uitmaken voor het milieu en is er een risico dat grote groepen mensen tekorten krijgen bij een volledig plantaardig voedingspatroon. Minder vlees eten is trouwens wel een goed plan. Als je echt duurzaam wilt zijn, kun je trouwens het beste kiezen voor Hollandse kost. Volgens onderzoek is dat in Nederland vergelijken met andere maaltijden het meest duurzame en gezonde voedingspatroon.


Comments

    1. Post
      Author

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *