Houdbare melk en verse melk: wat is het verschil?

De melk die in de supermarkt te verkrijgen is, is bijna nooit helemaal onbewerkt. Zowel verse als houdbare melk wordt verhit, voordat ze verkocht worden. Maar wat is dan het verschil tussen de twee soorten melk?

Houdbare melk

Verschillende temperaturen

Het verschil tussen houdbare en verse melk wordt veroorzaakt door de temperatuur en duur waarop de melk in de fabriek verhit wordt. Verse melk wordt zo’n 20 seconden tot 72°C verhit. Dit wordt ook wel pasteurisatie genoemd. Na de verhitting zijn alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën gedood, en mag de melk in de supermarkt worden verkocht. Na pasteurisatie kun je de melk twee tot drie weken in de koelkast bewaren.

Geen bacteriën in houdbare melk

Houdbare melk ondergaat een andere verhittingstechniek: sterilisatie. De melk bereikt bij sterilisatie enkele seconden een temperatuur van meer dan 130°C. Hierbij worden niet alleen ziekteverwekkende, maar álle bacteriën gedood, waardoor de melk op kamertemperatuur te bewaren is. Ook blijft de melk maandenlang goed.

Welke melk drink jij liever?

Wie een slok houdbare melk drinkt, en daarna een slok verse melk, zal kunnen beamen dat de twee dranken niet hetzelfde smaken. Welke smaak het lekkerst is? Daarover kun je natuurlijk twisten. Meestal geldt wel: de melk die je als kind vaak drinkt, vindt je later nog steeds het lekkerst.

Nederland en Zuid-Europa verschillen van smaak

Leuk feitje: omdat per land de meest gebruikte verhittingsmethode verschilt, zijn er tussen verschillende landen duidelijke voorkeuren te zien voor houdbare of verse melk. In Frankrijk en Spanje wordt er meer houdbare melk verkocht, terwijl in Nederland 90% van de mensen verse melk koopt.

Minder vitamines in houdbare melk

Behalve een verschil in smaak, is er na de verschillende verhittingstechnieken ook een klein verschil in voedingsstoffen te zien. Na sterilisatie zitten er namelijk maximaal 10% minder vitamines in houdbare melk. Bij andere voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten en lactose, is er geen verschil tussen de verschillende soorten melk zichtbaar.

Onverhitte melk

Niet álle melk wordt voor consumptie verhit. Bij sommige boeren kun je rauwe melk kopen. Dat is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt. Puur natuur. Liefhebbers noemen rauwe melk gezonder, schoner en lekkerder dan melk uit de supermarkt, anderen waarschuwen voor de mogelijke gezondheidsrisico’s. Zelf rauwe melk proberen? Vraag een lokale boer of je eens langs mag komen!


Comments

  1. Pingback: Tortilla (Spaanse omelet) met kaas - The Daily Milk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *