Hoeveel zuivel gebruiken we in Nederland?

Nederland staat bekend als een zuivelland, maar hoe is het nu echt gesteld met de consumptie van melk en melkproducten? Nieuwe cijfers geven aan dat we in de topdrie staan van Europa.

zuivel

Dat we in Nederland dol zijn op melk en producten gemaakt van melk, zoals kaas, dat wist je al. Nederland staat wereldwijd bekend als zuivelland en een broodje kaas is min of meer een nationaal gerecht. Maar hoe hoog we ook staan, er zijn landen die ons evenaren.

In de topdrie van Europa

In onlangs verschenen cijfers blijkt dat we in de topdrie van Europa staan. Per persoon consumeren we gemiddeld 304 liter melkproducten per jaar. Montenegro en Finland scoren nog hoger, met gemiddeld per jaar respectievelijk 342 en 326 liter per persoon. Onze derde plek delen we overigens met Albaniƫ, waar ze evenveel zuivel consumeren.

Geen boter, wel kaas

Niet alleen melk is meegeteld in het onderzoek, ook producten gemaakt van melk zoals yoghurt, vla, kwark, ijs en kaas. Boter is niet meegenomen in het onderzoek.

Ook melk van andere dieren

In het onderzoek is gekeken naar dierlijke melk, dus niet naar (producten met) havermelk, amandeldrink of erwtenmelk. Geitenmelk en melk van andere dieren zijn wel meegeteld. Weinig verrassend is het dat koemelk in Nederland veruit favoriet is.

Zuivel is gezond

Melk en melkproducten zijn rijk aan eiwitten en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Ze leveren bovendien mineralen als fosfor, kalium, magnesium en zink. Afhankelijk van de hoeveelheid vet levert zuivel ook vitamine A. Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren de gemiddelde Nederlander ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12.

Twee tot drie porties per dag

Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland. Melk en melkproducten als kaas, yoghurt en kwark passen prima in een gezond eetpatroon. Het officiƫle advies van het Voedingscentrum is om twee tot drie porties zuivel per dag te gebruiken.

Toename in zuivelconsumptie

Ander onderzoek gaf eerder al aan dat in Nederland een toename te zien is in zuivelconsumptie: meer melkproducten, maar vooral door kaas, boter, roomproducten en yoghurt. Opvallend genoeg is de consumptie van melk en toetjes de afgelopen jaren een beetje afgenomen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *