Hoeveel magen heeft een koe?

Een koe heeft vier magen: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. Die heeft een koe allemaal nodig om moeilijk verteerbaar gras om te kunnen zetten in waardevolle voedingstoffen.

hoeveel magen heeft een koe

Hoeveel magen heeft een koe?

Een koe heeft vier magen. De eerste drie magen zijn ‘voormagen’, die het voedsel als het ware voorverteren. De vierde maag is de lebmaag en is vergelijkbaar met de maag van elk ander zoogdier. Dus ook vergelijkbaar met de mensenmaag.

Waarom heeft een koe vier magen?

Een koe heeft vier magen om gras te kunnen verteren. Dat is het voornaamste wat een koe eet. Net als bij veel andere groene planten zitten de celwanden van gras namelijk vol met cellulose (voor mensen onverteerbare voedselvezels). Dit zijn ingewikkelde suikermoleculen die stevigheid geven aan planten. Hout zit bijvoorbeeld vol met cellulose. Door gras in verschillende magen te verteren en door het gras te herkauwen, kan een koe deze harde celwanden openbreken en alle voedingstoffen eruit halen.

Gras verteren: vier magen, vijf stappen

Het verteren van gras gaat in vijf stappen

Stap 1, maag 1: de pens

Een koe kauwt in eerste instantie nauwelijks op gras voordat het wordt doorgeslikt. . In de pens worden de niet goed verteerbare cellulose in de celwanden van het gras afgebroken door symbiotische bacteriën. Hierbij komt glucose vrij, dat de bacteriën zelf gebruiken als energie om vetzuren en eiwitten te maken die de koe opneemt en gebruikt.

Stap 2: herkauwen

Na ongeveer 20 tot 45 minuten komt het gras in kleine stukjes weer terug in de mond van de koe. Nu gaat de koe écht kauwen. Op elk stukje ongeveer een minuut, waarna de koe het gras opnieuw doorslikt.

Stap 3, maag 2: de netmaag

De kleinere stukjes voedsel gaan nu naar de netmaag, de tweede maag van de koe. In de netmaag zit een soort ‘net’ wat zorgt dat alleen stukjes die klein genoeg zijn door kunnen naar de derde maag de boekmaag.

Stap 4, maag 3: de boekmaag

De boekmaag dankt zijn naam aan de ‘bladen’ in deze maag, die wel wat lijken op een boek. De voedselresten worden in deze maag ontdaan van vocht.

Stap 5, maag 4: de lebmaag

De lebmaag lijkt op een mensenmaag. Hier worden de voedselstoffen uit het voedsel gehaald, waardoor ze in de darmen kunnen worden opgenomen in het bloed van de koe. Via het bloed komen die voedingstoffen precies terecht op de plekken waar ze nodig zijn. Eén van die plekken is de uier van de koe, waar de melk wordt gemaakt.

Is de koe uniek met vier magen?

Nee, alle herkauwers, meer dan 200 verschillende diersoorten van geiten tot herten en van schapen tot giraffes, hebben vier magen.

Welk dier heeft 7 magen?

Geen domme vraag. Oud-politicus Marijke Vos beweerde ooit dat een koe zeven magen heeft. En ze is zeker niet de eerste en ook niet de laatste die het aantal magen van koeien en herkauwers te hoog of te laag inschat. Maar nu weet je het. Een koe heeft vier magen, net als andere herkauwers.


Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *