Hoe slim is een koe?

Hoe slim is een koe? Slimmer dan je denkt! Koeien zijn geen gevoelloze melkmachines, maar wezens met een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.

hoe slim is een koe

Hoe slim is een koe?

Het is een iconisch beeld in het Hollandse landschap: grazende koeien in de wei. Voor de een roept dat een gevoel van rust op, de ander ziet de koe voornamelijk als producent van melk. Maar wat gaat er eigenlijk in het hoofd van een koe om? Hoe slim is een koe eigenlijk?

Brein

In koeien huist een brein met bijna net zoveel kronkels en verbindingen als het onze. Een brein dat in verhouding groter is dan dat van een kat of een hond.

Intelligentie

Uit onderzoek blijkt dat koeien de relatie oorzaak-gevolg kennen. Een koe snapt bijvoorbeeld na één of twee confrontaties dat ze beter niet meer tegen het schrikdraad aan kan gaan staan om schokken te voorkomen. Sterker nog: als een van haar weilandgenoten een pijnlijke aanvaring met het elektrisch geladen hek heeft gehad, trekt ze daar ook haar les uit. En daar is een behoorlijke intelligentie voor nodig.

Goed geheugen

Koeien hebben bovendien een heel goed geheugen. Zo herkennen ze gezichten; boeren maken het vaak genoeg mee dat een koe vrolijk op hen af loopt voor een begroeting. Ook hun ruimtelijk geheugen is prima ontwikkeld. Ze onthouden waar de sappigste stukjes graasland zijn en in het wild levende koeien kennen hun terrein op hun duimpje; drinkplaatsen, goede schuilplekjes het wordt allemaal opgeslagen in het grote koeienbrein.

Loeien of praten?

En als je een koe hoort loeien, luister dan goed. Want de ene boe is de andere niet. Koeien kunnen ‘op niveau’ communiceren. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat er verschil zit tussen loeien uit angst, vrolijkheid, boosheid of uit stress.

We love koeien!

Conclusie: de koe is geen bewegend standbeeld, geen gevoelloze melkmachine. De koe is een wezen met emoties en bewustzijn. Geen wonder dus dat we van koeien houden!


Comments

 1. Ik werk op een zorgboerderij. En bij ons in de stal lopen de koeien vrij rond. Om van het kuilgras te eten, moeten ze hun kop door het hek heen steken. Ligt het kuilgras niet afgescheiden, dan poepen en plassen ze rustig in hun eigen eten. M’n leraar veehouderij noemt koeien daarom ‘domme’ dieren.

  Dit in tegenstelling tot de varkens, die in de stal een gebied aan hun voer toekennen; een gebied aan ontlasting; en een gebied waar ze slapen. Varkens zijn dus zindelijk.

  Maar nu lees ik bovenstaand dat koeien wèl intelligente dieren zijn.

  Kortom; Zijn koeien nou domme of toch intelligente dieren?

  Alvast bedankt voor de antwoorden. 😉

  1. Koeien weten niet zoals wij mensen dat poepen op het eten niet fris is.
   Ze poepen ook op grasland en gras is in principe ook hun eten.
   Voor hen is het eigenlijk normaal om overal te poepen.
   Dat heeft niks met hun inteligentie te maken.

   Ik werk zelf ook op een melkveebedrijf.
   En wat ik merk is dat koeien echt heel slim zijn, maar doordat ze ook erg eigenwijs kunnen zijn, lijken ze dom.
   Maar die eigenwijsheid is ook intelligentie, want blijkbaar denken ze bewust na wat ze willen en wat voor situatie hen voordraagt.

   Ook was er 1 koe die wist waar het touwtje in de melkput voor functioneerde, dat touwtje was voor het voer bedoeld voor wanneer ze gemolken worden, die koe ging dus iedere keer met zijn tong aan dat touwtje trekken en kreeg ze meer voer, andere koeien kregen dat ook in de gaten en gingen dat dus ook doen.

   Ook herkennen koeien jou! ze kunnen tot wel 70 individuen onthouden, misschien wel meer.
   Ze kennen mij heel goed en komen daarom altijd even naar mij toe om een aaitje te halen.

   Koeien blijven ook voor altijd vriendinnen met elkaar, je ziet altijd dezelfde koeien die elkaar vanaf kalfje kennen met elkaar optrekken.
   Ook als ze voor een lange tijd even uit elkaar waren, bijvoorbeeld de ene koe gaat droog omdat ze een kalfje gaat krijgen over 2 maanden, en ze komen weer bij elkaar, herkennen ze elkaar meteen. en zul je ze iedere keer weer samen vinden.

   Ook als we koeien uit het natuurgebied halen, weten ze wat een trekker is, en herkennen ze het geluid al vanaf in de verte.
   Ze weten ook dat ze dan even de vee kar in moeten. En dat vinden ze dan minder leuk, en zelfs de makste koeien gaan er vandoor.

   Koeien zijn dus echt veel slimmer dan dat we denken.
   Hun nieuwsgierigheid vind ik ook altijd fantastisch, en daarom werk ik ook zo graag met ze. Ze kunnen jou ook als vriendin gaan zien en dat is een hele mooie band!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *