Het Nordic dieet met zuivel, gezond en duurzaam

Het Nordic dieet is een gezond en duurzaam voedingspatroon dat is gebaseerd op moderne inzichten in combinatie met de traditionele eetgewoonten van Noorwegen, Denemarken en Zweden. De nadruk ligt op het eten van verse seizoensgroenten, vis, noten en bessen. Zuivel speelt een beperkte, maar wel belangrijke rol.

nordic dieet zuivel

Wat is het Nordic dieet?

Het Nordic dieet is niet een oeroud voedingspatroon dat is gebaseerd op de eetgewoonte van de Vikingen. Het komt voort uit moderne inzichten over gezondheid en duurzaamheid. Het is rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en sommige vormen van kanker.

Lokale producten vormen de basis

De kern van de voedingspatroon zijn voedingsmiddelen die in Scandinavië met duurzame visserij en  landbouwpraktijken kunnen worden geproduceerd. Denk dan aan vette vis zoals zalm en makreel en aan groenten zoals groene bladgroenten, peulvruchten, bieten en knollen. Ook volkoren producten zijn belangrijk. Denk dan vooral aan donkere rogge en haver.

De voordelen van het Nordic dieet

  • Gezond, want boordevol gezonde voedingsstoffen
  • Duurzaam: lokale producten uit duurzame landbouw
  • Makkelijk te volgen: alle producten zijn makkelijk verkrijgbaar in supermarkt
  • Goed voor spijsvertering: boordevol vezels en prebiotica die gezonde spijsvertering en darmflora bevorderen

Past ook goed in Nederland

Een belangrijk voordeel van het Nordic dieet is dat het makkelijk te volgen is in Nederland. We hebben hier vergelijkbare seizoensgroenten zoals kolen, knollen en bieten. Daarnaast is vette vis hier ook het hele jaar door makkelijk verkrijgbaar.  

Zuivelproducten: beperkte maar belangrijke rol

Zuivelproducten spelen een beperkte, maar wel belangrijke rol in het Nordic dieet. De voorkeur gaat naar magere of halfvolle varianten, zoals magere melk, magere yoghurt en magere kaas.

Vooral traditioneel gefermenteerde zuivel

Het Nordic dieet legt de nadruk op het gebruik van traditionele gefermenteerde zuivelproducten, zoals skyr en kaas, die rijk zijn aan probiotica en andere nuttige micro-organismen die de spijsvertering en immuniteit kunnen ondersteunen. Bovendien zijn deze gefermenteerde zuivelproducten een belangrijke bron van calcium, essentiële aminozuren en vitamine B12 en vitamine K2.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *