Help de boer: kies biologisch

klanten gezocht

Steeds meer melkveehouders willen biologische melk gaan produceren. Maar voorlopig lijkt het aanbod van al die extra biologische melk groter dan de vraag. Gelukkig kun jij als consument helpen. Help de boer en kies biologisch.

Biologisch in de lift

Biologisch en biologisch-dynamisch voedsel zit al een hele tijd in de lift. En dat is goed nieuws voor de natuur, voor de boeren (want die worden beter betaald voor biologische melk) en voor de koeien. Op een biologische boerderij gaan koeien namelijk gemiddeld net wat vaker de wei in.

Meer aanbod

Door het grote prijsverschil tussen biologische- en ‘normale’ melk willen veel boeren de omschakeling gaan maken. Maar daardoor dreigt het aanbod van biologische melk sneller te stijgen dan de vraag. Zuivelverwerkers zetten boeren die biologische melk willen produceren daarom soms op een wachtlijst.

10 procent meer boeren

De markt voor biologische zuivel zoals melk en yoghurt groeit elk jaar met ongeveer drie procent. Terwijl het aantal biologische boeren de afgelopen tijd met wel 10 procent per jaar toeneemt.

Voedselindustrie

Bijkomend ‘probleem’ met biologische melk is dat zuivelverwerkers als Friesland Campina die producten alleen als melk en bijvoorbeeld yoghurt kunnen doorverkopen. De markt voor andere biologische zuivelproducten zoals magere melkpoeder (dat verwerkt wordt in allerlei producten in de voedselindustrie) is nog maar heel klein.

Kies biologisch

Dat kan natuurlijk snel veranderen! Wij als consumenten zijn uiteindelijk de baas. Dus: help boeren met de overstap naar biologisch. Kies vaker voor biologische melk, yoghurt, vla of ijs.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *