De heilige koe in het hindoeïsme

Wij Hollanders houden van koeien, maar de Hindoes gaan nog een stapje verder. Zij zien de koe als een heilig dier. Mensen gaan aan de kant voor koeien en veel hindoes eten uit respect geen rundvlees. Wat maakt runderen een heilige koe? Dat is wat ingewikkelder dan je denkt.

heilige koe

In het hindoeïsme zijn alle levende wezens heilig, mensen, planten en dieren. Er zijn een aantal redenen waarom koeien als extra speciaal worden gezien door Hindoes. Ten eerste omdat koeien een schat aan nuttige producten oplevert. Vlees hoort daar niet bij. Hindoes geloven dat je geen levende wezens mag doden om op te eten.

Melk belangrijke reden

Rundvlees wordt daarom niet gegeten door Hindoes. Zo lopen ze dus ook een aantal essentiële voedingstoffen mis, zoals vitamine B12 en hoogwaardige eiwitten. Maar die zitten gelukkig wel in melk – gemaakt door koeien. Melk is dus een belangrijke reden waarom runderen als heilige koe worden gezien.

Mest van levensbelang

Maar er is meer. Want ook de mest van koeien is van levensbelang. Niet alleen om het land mee te bemesten, maar in India bijvoorbeeld ook als brandstof. Veel huishoudens verbranden koeienmest voor warmte. Bovendien gebruiken ze mest als isolatiemateriaal tegen warmte en kou.

Vedische leer

De voorkeursbehandeling voor koeien in het Hindoeïsme kreeg pas echt de huidige vorm in de 16e eeuw. Toen leefden veel mensen in India volgens de Vedische leer. Vegetarisme was heel belangrijk en melk en melkproducten zorgden ervoor dat mensen toch alle belangrijke voedingstoffen binnen kregen.

Ghee

Daarnaast werden dagelijks vuuroffers gedaan met ghee, geklaarde boter. Een product wat nog steeds een belangrijke plaats inneemt in de Indiase keuken.

Heilige koe

In de daaropvolgende oorlogstijd begonnen soldaten steeds vaker koeien te slachten om op te eten. In veel regio’s ontstond daardoor een tekort aan melk. Om dat tegen te gaan benadrukten toonaangevende geleerden in het Hindoeïsme de heiligheid van koeien. Zo kreeg de koe een aparte status.


Comments

  1. Pingback: Julièn/Sanne Research- Monuments – Cities&Hassles

  2. Pingback: Sanne & Julièn – Empathize Stage (research monuments) – Cities&Hassles

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *