Halloumi: de kaas met de squeeky bite die niet smelt

Van hippe saladebars tot zomerse barbecues: halloumi is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar wat is halloumi nou eigenlijk? Waar komt dit bijzondere kaasje vandaan, hoe gezond is het en hoe komt het in de keuken het best tot zijn recht? Je leest het hier.

halloumi

Wat is halloumi?

Halloumi is een halfharde kaas die oorspronkelijk uit Cyprus komt. Het unieke aan deze kaas is dat hij niet smelt wanneer je hem verhit. Daardoor kun je hem bakken of grillen, zonder dat hij z’n stevige structuur verliest. Daarmee lijkt het ook op paneer, de Indiaase kaas. De ‘squeaky bite’ van halloumi, het piepen tussen je tanden als je erop bijt, is inmiddels wereldberoemd!

Schapen-, geiten- en koemelk in de mix

Traditioneel wordt halloumi gemaakt van een mengsel van schapen– en geitenmelk, soms met toevoeging van koemelk. De kaas wordt gezouten en meestal in een rechthoekige vorm geperst. Tegenwoordig is deze bijzondere kaas wereldwijd verkrijgbaar, ook in Nederlandse supermarkten.

Is Halloumi vegetarisch?

Niet altijd. Voor traditionele halloumi wordt dierlijk stremsel gebruikt dat afkomstig is uit de maag van kalveren. Wil je zeker weten dat je de vegetarische variant koopt? Kijk dan op het etiket of er microbieel stremsel is gebruikt.

Is Halloumi gezond als vleesvervanger?

Hoewel halloumi vaak wordt gebruikt als vleesvervanger, betekent dat niet automatisch dat het gezonder is. Het is voedzaam, maar bevat ook relatief veel verzadigd vet en zout. Gebruik het daarom met mate, en combineer het met verse groenten, (plat)brood, peulvruchten of volkorengranen.

Kun je halloumi rauw eten?

Ja, je kunt halloumi ‘rauw’ eten, maar de kaas komt het best tot zijn recht als je hem bakt of grilt. Zo wordt de buitenkant knapperig en de binnenkant zacht, zonder te smelten.

Recept: gegrilde halloumi met geroosterde groenten en yoghurtdressing

Een voedzame, makkelijke maaltijd die snel op tafel staat – en dankzij de marinade nét wat spannender smaakt.

Ingrediënten (voor 2 personen):

Voor de groenten:

  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 100 gram cherrytomaten
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • versgemalen peper

Voor de halloumi + marinade:

  • 200 gram halloumi
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 1 tl gedroogde tijm of oregano
  • versgemalen peper (optioneel wat chilivlokken)

Voor de yoghurtdressing:

  • 100 ml Griekse yoghurt (0% of 10% vet)
  • 1 tl citroensap
  • scheutje olijfolie
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • snufje peper
  • snufje zout
  • optioneel: wat gehakte verse kruiden als koriander, dille, peterselie en/of munt

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de groenten in grove stukken. Halveer de tomaten. Leg alles goed verspreid op een bakplaat bekleed met bakpapier, besprenkel met 1 el olijfolie, oregano en peper. Rooster 20 tot 25 minuten.
  3. Snijd de halloumi in plakken van ca. 1 cm dik.
  4. Meng olijfolie, citroensap, knoflook en tijm in een schaal. Voeg de halloumi toe en laat 15 tot 30 minuten marineren.
  5. Haal de halloumi uit de marinade, dep licht droog en bak in een grillpan 2 tot 3 minuten per kant goudbruin.
  6. Meng yoghurt, citroensap, olijfolie, knoflook, peper en zout tot een romige dressing.
  7. Verdeel de geroosterde groenten over twee borden, leg de halloumi erop en lepel de dressing erover. Garneer met de verse kruiden. Lekker met rijst of warm platbrood.
Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
gegrilde halloumi met geroosterde groenten en yoghurtdressing
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *