Fransen gezonder door kaas?

Fransen gezonder door kaas

Het wordt wel de Franse paradox genoemd: Fransen nuttigen veel kaas en wijn, maar hebben relatief weinig hartkwalen. Wetenschappers denken hiervoor nu een verklaring te hebben.

Vaak is gedacht dat antioxidanten in wijn er de oorzaak van zijn dat Fransen relatief weinig hart- en vaatziekten hebben. Onderzoekers uit Denemarken gooiden het over een andere boeg en keken naar de effecten van melk en kaas.

25 kilo per jaar

Zijn de Fransen gezonder door kaas? Volgens schattingen eet de gemiddelde Fransman namelijk ruim 25 kilo kaas per jaar, het meest van alle Europeanen. Ter vergelijking: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld zo’n 19 kilo.

Ander dieet

De onderzoekers bestudeerden de darmflora van 15 gezonde jongemannen. Die aten steeds twee weken een ander dieet, met hetzelfde vetgehalte en aantal calorieën. Het eerste dieet was rijk aan halfvolle melk en het tweede rijk aan kaas. De laatste twee weken aten ze een controledieet. Het dieet van melk, maar vooral dat van kaas, bleek een positieve invloed te hebben op de darmflora.

Gezonder door kaas

De proefpersonen hadden bij het kaasrijke dieet minder TMAO in hun darmflora. Dat is een stofje dat ervoor kan zorgen dat er meer cholesterol naar het bloed gaat. De wetenschappers geven aan dat meer onderzoek nodig is om de precieze effecten van de kaas te achterhalen. Maar ze noemen de resultaten veelbelovend.

Het onderzoek: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf505878a?journalCode=jafcau


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *