Eropuit naar de boer: hier vind je de leukste adressen

Zin in een uniek uitje tijdens de vakantie of in het weekend? Op de boerderij is altijd wat te beleven! De website Zoekdeboer verzamelt boerenadressen door het hele land. Van kamperen tussen de koeien tot milkshaketap: de leukste uitjes op een rij.

melk vers van de boerderij

Zoekdeboer is een online inspiratieplatform voor het boerenleven. Oprichter Kristel van der Aa bezoekt regelmatig een boerderij samen met haar gezin. Want steeds meer boeren openen hun deuren zodat mensen er een heerlijke dag kunnen beleven. In 2018 besloot Kristel een website te lanceren om al die bijzondere adresjes te delen. Op Zoekdeboer vind je de honderden boerenadressen per provincie, afstand, soort boerderij of type activiteit.

Koe knuffelen

Altijd al eens een koe willen knuffelen? Zoekdeboer heeft de leukste boerderijen op een rij gezet waar je kunt koe knuffelen. Bij Koel’nbekke in Geesteren (Overijssel) hebben ze bijvoorbeeld echte knuffelkoeien. Een knuffelsessie met een koe is heel rustgevend. Als je zelf relaxed bent, vinden veel koeien het fijn als je gezellig naast ze komt liggen. Geen betere manier om weer even helemaal tot jezelf te komen.

Verse melk of mikshake tappen

Zin in verse melk of een ijskoude milkshake? Komt dat even goed uit: de melktaps schieten als paddenstoelen uit de grond. In deze melkhuisjes tap je via zelfbediening dagverse rauwe melk. Of een lekker softijsje of boerenmilkshake. De melk is onbewerkt waardoor je de oorspronkelijke smaak van verse melk ervaart. Tip: neem zelf een kan of fles met brede hals mee. Vaak kun je ook ter plekke een herbruikbare glazen fles kopen. Sommige melktaps zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend, zoals die bij de Rijsdijkhoeve in Oosteind (Noord-Brabant), maar dit verschilt per locatie. Check dus van tevoren de openingstijden.

Bijzondere boerderijvakantie

Logeren bij een melkveebedrijf is een geweldige ervaring. Of je nu in een B&B slaapt of in je eigen tentje op een boerencamping. Bij Hoeve Nooitgedacht in Gelderswoude (Zuid-Holland) overnacht je in een oude stal, die is omgetoverd tot een sfeervol vakantieverblijf. Met een prachtig uitzicht op de polder… én op de koeien! Als je op een melkboerderij logeert, wil je natuurlijk ook iets van het boerenleven meemaken. Vaak mag je meehelpen met het melken van de koeien of andere klusjes op de boerderij. Dat maakt je verblijf nog specialer. Enne, vergeet niet om ’s morgens bij de boer een kannetje verse melk te halen voor bij het ontbijt!

Koeien schilderen of melkkruk versieren

Creatieve workshops op de boerderij zijn ook in opkomst. Dat blijkt uit het grote aanbod op Zoekdeboer. Wat dacht je van een workshop koeien schilderen? Een leuke activiteit waarbij je in het weiland aan de slag gaat met kwast en verf. Met tussendoor genoeg tijd om gezellig te kletsen over koetjes en kalfjes. Bij Boerderij de Straat-Hof in Leimuiden (Zuid-Holland) kun je zo’n schilderworkshop volgen. Ook leuk: een ouderwets melkkrukje versieren. Bij Boerderij De Boerinn in Kamerik (Utrecht) kun je een klein houten melkkrukje – dat boeren vroeger gebruikten om koeien te melken – omtoveren tot een prachtig voorwerp voor thuis.

Kinderfeestje met boerendiploma

Veel melkveebedrijven organiseren ook kinderfeestjes. Overall en laarzen aan, en dan als echte boeren en boerinnen aan de slag. Koeien voeren, een ritje op de tractor en de ranja-koe melken: gegarandeerd groot feest. Op veel boerderijen krijgen de kinderen na afloop een heus boerendiploma.

Boerderijwinkel met verse melk en boerenkaas

Fan van streekproducten? Op Zoekdeboer vind je tot slot ook een uitgebreid overzicht van boerderijwinkels. Scharrelmelk, biologische yoghurt, eieren en zelfgemaakte kazen… hier koop je heerlijke lekkernijen. Producten met een verhaal. Gewoon rechtstreeks bij de boer. Zo verkoopt Kaasboerderij de Deelen in Tjinje (Friesland) heerlijke boerderijkazen, gemaakt met melk van hun eigen koeien. Hoe vers wil je het hebben?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *