Energie uit melk
Melkveehouder Jan Pieter van Tilburg (40) is niet alleen zuinig met energie, hij gaat nog een stap verder. Zijn bedrijf is energieneutraal: de melkveehouderij levert warmte aan zijn woning.
“Je kunt veel stroom besparen met weinig extra kosten”, vertelt Jan Pieter van Tilburg (40). Hij heeft samen met zijn vrouw Margaretha in het Groningse Hellum 110 melkkoeien. Daarnaast verbouwen zij suikerbieten, tarwe, snijmaïs en aardappels. Om energie te besparen is Van Tilburg begonnen met het gebruik van spaarlampen en tijdschakelaars.
Zuinig
In zijn melkveehouderij heeft hij meer maatregelen genomen om zuinig om te gaan met stroom. Zo staat de apparatuur, bijvoorbeeld de pomp die hij gebruikt bij het melken, zo kort mogelijk aan. “Wij hebben de schakelaar van de pomp verplaatst naar de melkput. Net voordat ik ga melken, gaat de pomp aan en direct daarna weer uit. Dat scheelt zomaar een kwartier per dag. Op jaarbasis is dat een hoop stroom.” Met verschillende meters houdt Van Tilburg constant bij hoeveel energie alle apparaten verbruiken. Als het verbruik ineens oploopt, kan het zijn dat een apparaat anders moet worden afgesteld. “Bij alle maatregelen staat de kwaliteit van onze melk natuurlijk voorop”, benadrukt Van Tilburg.
Energieneutraal
Het toppunt van energiezuinig werken is toch wel de speciale installatie Eco-200, die warmte uit versgemolken melk haalt. Van Tilburg legt uit hoe dat werkt: “Verse melk moet worden gekoeld. De warmte die daarbij vrijkomt gaat naar ons huis, voor de verwarming en de douche. Er loopt een slang van de stal naar een watertank van 1500 liter bij ons huis, daar komt het warme water in voor de cv en de douche.” Lachend voegt Van Tilburg eraan toe: “Als we niet meer melken, wordt het koud in huis.” Ook het water dat nodig is om de melktank en de melkstal te reinigen wordt verhit met de Eco-200.
Zonnepanelen
Met al die energiebesparende maatregelen verbruikt Van Tilburg 40 procent minder stroom dan de gemiddelde Nederlandse melkveehouder. Maar zijn doel is nog niet bereikt: “Met zonnepanelen kunnen we zelfs stroom leveren. Alleen moeten we voor de panelen eerst nog even sparen.”