Eggnog recept: winters genieten

Eggnog – in Nederland ook wel bekend als eierpunch – is een stevige mix op basis van melk en sterke drank en is vooral populair in de VS en Canada, waar-ie grofweg tussen Halloween (31 oktober) en oud & nieuw wordt gedronken. Echt een drankje voor winters genieten dus. Met dit eggnog recept is hij verrassend eenvoudig zelf te maken.

eggnog recept

Eggnog is heel geschikt om ruim van tevoren te maken met dit eggnog recept. Home made eggnog blijft zeker drie dagen goed in de koelkast. Handig als je op de feestelijke avond zelf niet meer in de keuken wilt staan. De cocktail is koud het lekkerst. Bewaar grote pitchers tussen het serveren door dus in de koelkast of – net wat stijlvoller – in een flinke schaal ijs.

Dit heb je nodig (voor ca. 2 liter)

Het eggnog recept: 6 eieren, 200 gram suiker, 175 ml cognac, 75 ml bruine rum, 2,5 ml vanilla-extract, 500 ml ongeslagen (slag)room, 500 ml melk, flinke snuf gemalen nootmuskaat.

Zo maak je het

Zorg ervoor dat de cognac, rum, slagroom en melk goed gekoeld zijn voor je gaat mixen. Klop de eieren tot een schuimig mengsel. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk suiker, vanille-extract en nootmuskaat toe. Dan: mixer uit (of stoppen met kloppen). Slagroom, melk, cognac en rum door het eimengsel roeren. Serveren in een cocktailglas, mok of Irish coffee-glas. Garneren met wat nootmuskaat en een kaneelstokje.

Variatietips

  • Voor een Kentucky eggnog: vervang cognac en rum door Kentucky bourbon.
  • Voor een extra luchtig resultaat: eidooiers en eiwitten apart kloppen en dan pas samenvoegen.
  • Voor een iets zachtere variant: kaneel i.p.v. nootmuskaat.
  • Voor een warme eggnog: eerst melk met suiker tegen de kook aanbrengen en daarmee verder mixen, sterke drank niet koelen.
  • Voor een 0%-variant: gewoon de alcohol weglaten, eventueel voor de smaak wat (alcoholvrije) rum essence toevoegen.
Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Eggnog
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *