EG-erkenningsnummer: hier komt de melk vandaan

Benieuwd waar je melk, yoghurt of vla precies vandaan komt? Kijk dan naar het EG-erkenningsnummer op de verpakking. Zo zie je in welk land en in welke fabriek de zuivel is verwerkt.

EG-erkenningsnummer

EG-erkenningsnummer

EG-ovaal2Elk dierlijk en daardoor ook elk zuivelproduct is verplicht om het EG-erkenningsnummer te vermelden op zijn verpakking. Het bestaat uit een ovaal met daarin de landsnaam of landcode, het officiële erkenningsnummer en de letters EG of − het verouderde − EEG. Dat laatste staat voor Europese Gemeenschap.

Uit welk land?

Even voor de duidelijkheid: het EG-erkenningsnummer op een pak melk, vla of yoghurtdrankje geeft niet aan in welk land de wei van de koe stond, maar het land waar het eindproduct is geproduceerd. Grondstoffen kunnen dus ergens anders vandaan komen. En hoewel Nederland misschien het zuivelland bij uitstek is, wil het niet altijd zeggen dat alle zuivel ook daadwerkelijk van Nederlandse koeien komt. Vanwege de lage inkoopprijs komen vloeibare melkproducten bijvoorbeeld soms uit het buitenland.

Uit welke fabriek?

Wil je graag weten welke fabriek je portie zuivel produceerde? Neem dan het erkenningsnummer beter onder de loep. In het register van in Nederland erkende zuivelbedrijven vind je de nummers met de bijbehorende fabrieken terug. Kun je het gezochte nummer niet vinden? Dan is de kans groot dat het in het register van in Nederland erkende boerderij-zuivelbedrijven staat.

In de wei?

Pluis je je melkpak nog verder uit, dan kom je soms het weidemelklogo tegen. Is dit het geval, dan heb je te maken met een zuivelproduct met melk van boerderijen waar koeien minstens 120 dagen per jaar, minimaal zes uur per dag in de wei lopen. 


Comments

  1. Pingback: Weet wat u eet! - Losser

    1. Post
      Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.