Eerste cow hackathon een succes

Hoe maak je een melkveehouderij nóg duurzamer en efficiënter? Met die opdracht gingen hackers, ontwerpers, data-experts en business developers aan de slag tijdens de Cow Hackathon, een initiatief van Bright en de Duurzame Zuivelketen. Het resultaat na een paar uur intensief samenwerken: verschillende nieuwe apps waarmee de gezondheid van koeien nog beter in de gaten kan worden gehouden.

cow hackathon

Technologie speelt een steeds grotere rol in de moderne melkveehouderij. Zo werken steeds meer boeren met slimme melkrobots. Die laten koeien zelf het beste moment kiezen om gemolken te worden. En via een halsband met ingebouwde sensor kunnen geavanceerde computersystemen precies zien hoe het staat met de gezondheid van een koe.

Slimme technologie

En dan zijn er ook nog aanduwrobots die ervoor zorgen dat koeien altijd bij het hooi kunnen en mestvegers die stallen schoonhouden. Bovendien werken veel boeren met energiebesparende technologie. Denk dan aan warmte-terugwininstallaties bij de melktank, voorkoelers, frequentieregelaars en hoogfrequente verlichting.

Cow hackathon

Maar natuurlijk is nog veel meer mogelijk om de Nederlandse melkveehouderij duurzamer en efficiënter te maken. De Duurzame Zuivelketen, een initiatief van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en LTO Nederland bracht daarom in samenwerking met Bright hackers, ontwerpers, data-experts en business developers samen voor de eerste Cow Hackathon.

Zelflerende app

In kleine teams gingen ze aan de slag om slimme oplossingen te bedenken. De eerste prijs ging uiteindelijk naar het team Cow to Wow. Zij bedachten een zelflerende app, die dient als een soort coach voor boeren. De app koppelt alle data van automatische systemen op de boerderij en brengt ze samen in een dashboard op de smartphone van de boer. Aan de hand daarvan kunnen boeren betere beslissingen nemen als het gaat om bijvoorbeeld het voerschema.

In de praktijk

Het winnende team ging naar huis met 2000 euro. De Duurzame Zuivelketen gaat onderzoeken welke oplossingen nu al in de praktijk kunnen worden toegepast.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *