Een muntje in een bakje gooien, en vervolgens een liter dagverse melk van de boerderij meenemen. Het klinkt als een scène uit vervlogen tijden, maar het kan nog steeds. Sterker nog: de aandacht voor de melktap is de afgelopen jaren explosief gestegen!
Een melktap: verse melk, rechtstreeks van de koe
Wat is een melktap?
Een melktap is in feite een soort onbemande benzinepomp, of een variatie op de frisdrankautomaten uit de kantine. Je kunt er zelf dagverse melk uit halen, en zonder directe tussenkomst van de boer betalen. Door de melktap hoeven boeren hun melk niet meer alleen via de supermarkt te verkopen, maar staan ze in direct contact met de consument. Een echt korte keten-initiatief dus.
Hoe werkt een melktap?
De meeste melktaps zijn afkomstig van Brunimat, de belangrijkste melktapimporteur van Nederland. De tap bestaat uit een grote kast, met daarin een melkbus. Sommige modellen hebben ruimte voor twee bussen, zodat je bijvoorbeeld koemelk én geitenmelk kunt kopen. In de bus zit een roerstaaf. Zo blijft de melk in beweging, en dus langer vers. Uiteraard wordt de melk koel bewaard.
Hoe lang is de verse melk houdbaar?
De melk is na aankoop slechts een paar dagen houdbaar. Waarom? Melk die direct van de boer komt, is vers en onbewerkt. Dat wil zeggen dat de melk van tevoren nog niet verhit is. Verse melk wordt daarom ook wel rauwe melk genoemd. Om er zeker van de zijn dat je eventuele schadelijke bacteriën in de melk doodt, is het aan te raden om de melk voor consumptie te verhitten. Deze eventuele schadelijke bacteriën zijn ook de reden dat het Voedingscentrum de consumptie van onverhitte rauwe melk afraadt. Daarnaast wordt de melk door kortstondige verhitting ook nog eens langer houdbaar.
Waar moet je om denken als je melk uit een melktap haalt?
Melk van de melktap is anders dan melk uit de supermarkt. Daarom moet je met een aantal dingen rekening houden:
- Neem je eigen fles mee. Rauwe melk mag niet in flessen worden verkocht. Daarom moet je je eigen fles van huis meenemen. Voor een kleine meerprijs kun je bij de boer meestal ook een fles kopen.
- Zorg voor een koelbox. Omdat de rauwe melk slechts beperkt houdbaar is, moet je ervoor zorgen dat de melk koud blijft. Ben je met een grote boodschappenronde bezig, zorg dan voor een koelbox, of een andere koelmethode. Breng je de melk direct na aankoop naar je koelkast? Dan is een koelbox natuurlijk niet nodig.
- Verhit de melk voor gebruik. Nogmaals, door het drinken van rauwe melk kún je gevaarlijke bacteriën binnenkrijgen. Drink de rauwe melk daarom op eigen risico, of kook de melk voor consumptie.
Benieuwd waar er bij jou in de buurt een melktap staat? Typ “melktap” in op Google Maps, en je vindt een fijn overzicht van alle locaties.