Echte boerenkaas, uniek en ambachtelijk Nederlands

Boerenkaas is niet zomaar kaas. Het wordt op de boerderij zelf gemaakt met rauwe melk van de eigen koeien. Boerenkaas is daarom sinds 2007 beschermd door de Europese Unie als een gegarandeerde traditionele specialiteit. Het is zelfs zo bijzonder dat het zelfs zijn eigen maand heeft: oktober is boerenkaasmaand.

boerenkaas

Boerenkaas: herkenbaar aan keurmerk

Echte boerenkaas is rauwe zuivel en herken je aan twee keurmerken. De eerste is het keurmerk voor de gegarandeerde traditionele specialiteit van de Europese Unie. Het tweede is het keurmerk is daar een afgeleide van. 

Om aan dit keurmerk te krijgen moet de kaas aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • gemaakt van rauwe melk
  • melk minstens voor de helft afkomstig van eigen vee
  • grotendeels met de hand gemaakt op de boerderij zelf
  • melk moet binnen 40 uur na het melken zijn verwerkt tot kaas
  • boerenkaas is een halfzachte kaas

Wat is het verschil tussen boerenkaas en gewone kaas?

Het belangrijkste verschil zit hem in de melk die wordt gebruikt bij de bereiding. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk. Dat is melk die rechtstreeks uit de koe komt en verder niet wordt bewerkt. Gewone kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerd of gesteriliseerde melk. Dit betekent dat de melk korte tijd is verhit en daarom langer houdbaar is. Gewone kaas is bovendien vaak gemaakt van gestandaardiseerde en gehomogeniseerde melk. Het smaakprofiel van een ‘normale’ kaassoort is daardoor altijd redelijk gelijk.

Elke boerenkaas heeft een unieke smaak

Omdat elke koe in Nederland net iets anders in elkaar zit en ook net iets anders eet op een dag, is de smaak van de rauwe melk op elke boerderij ietsje anders. En dat smaakprofiel is ook niet heel het jaar hetzelfde. In het voorjaar eten koeien immers vaker vers gras. In de winter juist meer kuilgras. Die smaakverschillen proef je terug in boerenkaas. 

Niet mager, dus geniet met mate

Boerenkaas is een bijzonder product en bevat net als gewone kaas allerlei belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Toch staat boerenkaas niet in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Dat komt omdat boerenkaas gemaakt is van onbewerkte en dus volle melk. Alleen magere kaasjes met weinig zout, zoals 10+, 20+ en 30+ kaas staan in de schijf van vijf. Geniet met mate dus.

En let op: niet eten als je zwanger bent

In rauwe melk kan de listeria-bacterie voorkomen en die kan schadelijk zijn voor ongeboren baby’s. Online lees je nog wel eens dat deze bacterie niet kan overleven in een halfharde of harde kaas, zoals Nederlandse boerenkaas, maar dat is niet helemaal zeker. Neem dus liever het zekere voor het onzekere en laat boerenkaas staan als je zwanger bent.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *