Mini-koeien, hier kun je ze vinden!

Een gemiddelde melkkoe is zo’n anderhalve meter hoog. Toch bestaan er ook volwassen koeien die minder dan een meter groot worden. Echte dwergkoeien dus. In deze blog leggen we je uit welke soorten mini-koeien je in Nederland kunt vinden, en of je ze ook kunt houden als huisdier.

Dwergkoeien mini-koe

Zelfs met vetbult nog klein

Het kleinste wilde rundvee-ras ter wereld is de dwergzeboe (zie hieronder). Dit familielid van de koe wordt zo’n 80 tot 100 centimeter groot, en dat is inclusief de vetbult op de rug. Zonder deze bult was deze dwergkoe dus nóg kleiner geweest! De bult is overigens een vetvoorraad, voor als er een tijdje wat minder te eten is. De bult heeft dus dezelfde functie als die van de dromedaris en de kameel. Dwergzeboes kunnen een of verschillende kleuren hebben, en deze kleuren kunnen zelfs veranderen nadat het rund verhaart!

Wil je zelf een dwergzeboe zien? Dat kan! In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen lopen de beesten rond.

Een officieuze dwergkoe

Ook bínnen Europa leven kleine koeien in het wild. Zo wordt de Dexter zo’n 95 tot 110 centimeter hoog. Iets groter dan de zeboe, maar nog steeds een flink stuk kleiner dan de gemiddelde melkkoe. Een officieuze dwergkoe dus, of eigenlijk een mini-koe. Dexterkoeien lopen zowel op het land bij boeren als in natuurgebieden, en je kunt er tijdens een avontuurlijke wandeling dus zomaar eentje tegenkomen. Veel mensen denken dat het een soort mini highlanders zijn, maar dit zijn dus dexters.

Leuk feitje over Dexterkoeien: ze zijn hele goeie moeders! Zelfs zo goed, dat ze genoeg melk produceren voor twee á drie kalveren, en ook kalfjes van andere koeien bij hen laten drinken.

Fluffy mini-koeien kopen als huisdier?

Hoewel het fenomeen in Nederland minder voorkomt, zijn er in landen als Amerika mensen die koeien zo fokken dat ze zelfs als volwassen koe klein blijven, en er zo lief mogelijk uitzien. Van die fluffy mini-koeien zijn natuurlijk enorm schattig. Toch moet je goed nadenken voordat je een dwergkoe als huisdier neemt. Een kleine koe kan namelijk makkelijk 15 jaar worden. Bedenk goed of je zo lang voor het dier kunt zorgen. Ook heeft een dwergkoe alsnog veel ruimte nodig, en kunnen ze met gemak 300 kilo wegen. Neem dus alleen een koe in huis als je genoeg kennis hebt van het houden, en het zorgen voor vee.


Comments

  1. geachte,
    graag zouden wij nog wat info willen over de mini koe, we hebben nu ongeveer 3 hectare aan weiland waar nu 2 mini mini schetlanders staan. graag zouden we er graag 2 mini koetjes bij zetten. dus waneer zijn er beschikbaar en wat is de kostprijs kunnen we ook eens komen kijken.
    mvg Ludo Cornelis.

  2. Goedenavond, hebben jullie adressen waar de mini koeien te koop zijn? Vooral op zoek naar vaarskalf en/of pinken van de mini Herefords en de Dexters (liefst bruin). Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *