Duurzame zuivelmakerij in hartje Dokkum

Altijd al willen zien hoe zuivel precies wordt gemaakt? Dat komt goed uit: in het historische centrum van Dokkum vind je sinds kort een ouderwetse en duurzame zuivelmakerij. Bij Zuco worden alle producten verantwoord en dagvers bereid voor het oog van het publiek.

Duurzame zuivelmakerij Dokkum

Passie voor zuivel

Duurzame zuivelmakerij Zuco noemt zichzelf de ‘kleinste zuivelcoöperatie van Nederland’. De drie initiatiefnemers hebben elk een andere achtergrond. Sander Wijnstra en Wiebe De Jong waren vroeger kok en patissier. De heren delen een passie voor zuivel en in het bijzonder voor het maken van ijs. Ze studeerden hiervoor zelfs aan de Gelato University in het Italiaanse Bologna. Hun compagnon is agrarisch ondernemer Hessel Jan Sinnige, van oorsprong veehouder.

Duurzame zuivelmakerij

Met Zuco speelt het drietal in op nostalgie. Elke werkdag arriveert er een tractor met een melktank. Die levert verse boerenmelk via een slangetje door het raam aan de zijkant van het pand. De rauwe melk wordt verwerkt tot dagverse zuivel zoals volle melk, karnemelk, boter, vla, yoghurt, kefir en roomijs. In de winkel kun je de zuivel zelf tappen in glazen flessen en die per zes in houten kistjes meenemen. Bij je volgende bezoek tap je de statiegeldflessen weer vol.

Van gras tot glas 

Bijzonder is dat alle producten zichtbaar achter een glazen wand worden bereid. Pasteuriseren, karnen en fermenteren: normaal gesproken wordt dit werk op de zuivelboerderijen gedaan. En nu dus gewoon in hartje Dokkum, pal tegenover het historische stadhuis. Als het aan de drie oprichters ligt heeft de agrarische sector meer storytelling nodig. We missen volgens hen de aansluiting met het agrarisch bedrijf. Dus willen ze laten zien waar de melk vandaan komt.

Fries streekproduct

Momenteel worden de producten gemaakt van zo’n 7.000 liter melk die Zuco wekelijks afneemt van boeren uit de omgeving. Het gaat om melk van Fries-Hollandse koeien en Jersey-koeien. Je haalt dus een echt Fries streekproduct in huis. De producten worden niet alleen in de kleinschalige zuivelmakerij annex ijssalon verkocht. Als duurzame zuivelmakerij levert Zuco ook aan speciaalzaken en winkels, zoals supermarkt Jumbo in Dokkum, en lokale horeca.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *