Druivenpulp vermindert methaanuitstoot melkvee

Bij het verwerken van druiven tot wijn ontstaat een restproduct: druivenpulp. Gemengd door het eten van koeien kan dit de methaanuitstoot met tien procent verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië.

druivenpulp

Wat is druivenpulp?

Wijn wordt gemaakt van druiven. En bij het maken van wijn blijft er druivenpulp over. Dit bestaat uit overgebleven zaden, schillen en stengels. Tot nu toe wordt druivenpulp nog weinig gebruikt in koeienvoer. Maar bekend is dat wijndruiven veel vetten en tannine (looizuur) bevatten, stoffen die de methaanuitstoot verminderen. De reden voor de Universiteit van Californië om te onderzoeken hoe we druivenpulp kunnen inzetten bij de productie van melk.

Proef met aangepast koeienvoer

Bij het onderzoek kregen Holstein-melkkoeien speciaal voer: een mix van tarwe, amandelschillen, katoenzaad, luzerne (een plantje) en graan. Na twee weken werden de koeien in drie groepen verdeeld. Bij de controlegroep veranderde het dieet niet. Bij de tweede groep bevatte de voedermix tien procent druivenpulp en bij de derde groep vijftien procent druivenpulp. Om de vier weken wisselden de groepen koeien van voercombinatie.

Minder methaanuitstoot door druivenpulp

De onderzoekers wilden weten of het toevoegen van druivenpulp de methaanuitstoot zou kunnen verminderen, zonder de melkproductie te beïnvloeden. En wat bleek? Qua melkproductie was er geen verschil tussen de controlegroep en de andere groepen koeien. Wel waren de methaan- en waterstofemissies een stuk lager dan in de controlegroep. Dit wijst erop dat druivenpulp inderdaad geschikt is om de methaanuitstoot omlaag te brengen.

Gezondere melk én beter voor het milieu

Een koe stoot per dag gemiddeld bijna 400 gram methaan uit. Niet zo gek dus dat wetenschappers zoeken naar manieren om die uitstoot te verminderen. Melkkoeien produceren ruim tien procent minder methaan als ze voer eten waar druivenpulp aan is toegevoegd. Dat is de conclusie van de Amerikaanse onderzoekers. Bovendien bevatte de melk van met druivenpulp gevoerde koeien meer gezonde, onverzadigde vetzuren.

‘Cows love it’, aldus de onderzoekers

Allemaal heel gunstig dus, maar wat vinden de koeien er zelf eigenlijk van? Die bleken het voer erg te waarderen. ‘They absolutely love it’, aldus de onderzoekers. Zij zien de uitkomst van het onderzoek als een kans om de melkveehouderij te verduurzamen. In een vervolgstudie zal gekeken worden naar de effecten van het voeren van olijvenpulp, een restproduct bij het maken van olijfolie. Dit is net als wijn een belangrijk Californisch product.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *