Droomboter, roombeter of Droommm: is dat nu echte boter of niet?

Je kent het wellicht als Droomboter, Roombeter of Droommm. Een plantaardig alternatief voor roomboter. Over de namen was een tijd geleden gedoe, omdat room en boter beschermde termen zijn in de Europese en Nederlandse wetgeving. En ook al lijkt het product er wel wat op, echte boter is het niet.

droommm roombeter droomboter

Roomboter: minimaal 80 procent melkvet

Een product mag alleen boter heten als het voor minimaal 80 procent uit melkvet bestaat. Als er op de verpakking echte roomboter, boter of bijvoorbeeld kruidenboter staat, heb je te maken met boter. Anders niet.

Echte boter bestaat voornamelijk uit vet, maar er zitten ook andere voedingstoffen in. Voor het goed functioneren van je lichaam zijn vooral de in boter aanwezige vitamines A, B en D belangrijk en de mineralen calcium en fosfor. Verder zit er een heel klein beetje eiwit en melksuiker in boter. In gezouten boter zit bovendien 2% zout. De meest verkochte boter In Nederland is echter ongezouten en bevat helemaal geen zout.

Droommm: vooral cacaoboter

Droommm (vroeger Droomboter) is gemaakt van op basis van cacaoboter. Dat mag dan weer wel ‘boter’ worden genoemd… En dat komt omdat die term is ingeburgerd en het ook niet lijkt op roomboter. Behalve als het dus zo is verwerkt dat het wel lijkt op roomboter.

Verwarring over wat nu wel of niet boter is?

De verwarring over wat je nu wel of niet boter, of ‘melk’ of ‘kaas’ mag noemen neemt steeds meer toe met de komst van steeds meer alternatieven. Ook dus als het gaat om alternatieven voor roomboter, zoals ‘Droomboter’ en ‘Roombeter’.

En daardoor woedt er ook al jaren een strijd over de vraag of zuivelvervangers en vleesvervangers namen mogen krijgen als ‘havermelk‘ of ‘vegaburger’. Bij vleesvervangers mag dat, maar voor zuivelvervangers volgens Europese wetgeving niet.

Waarom zuivel is beschermd

Plantaardige alternatieven zoals ‘Droomboter’ en ‘Roombeter’ mogen niet de naam krijgen van de zuivelproducten waar ze op lijken. En dat komt voornamelijk om consumenten te beschermen. Want ook al lijkt bijvoorbeeld amandeldrink op melk, wat betreft voedingswaarde lijken ze totaal niet op elkaar. En daardoor zou je bijvoorbeeld een tekort aan belangrijke bouwstoffen voor je lichaam kunnen oplopen. 

Datzelfde geldt voor rijstdrink, aardappeldrink, erwtendrink en plantaardige kaasalternatieven en andere zuivelalternatieven als kwarq

Ook beschermde status streek en productieproces

Daarnaast behouden op deze manier boeren, en traditionele zuivelproducten een beschermde positie op de markt. Boeren en productieprocessen hebben die beschermde status om oneerlijke concurrentie van binnen en buiten de EU te voorkomen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor door de EU erkende streekproducten, zoals Parmezaanse kaas en Gouda Holland kaas. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *