Drie variaties voor een heerlijke trifle met kerst

Zoek je nog inspiratie voor een heerlijk kerstdessert? Met de trifle kun je alle kanten op! Door de verschillende lagen kun je naar hartenlust combineren, zodat iedereen kan genieten van jouw ideale toetje. Inspiratie nodig? We zetten een aantal varianten op een rij.

Trifle met kerst

Zo moeilijk als je het zelf maakt

Heb je uitgebreid de tijd, of moet je nog snel een dessert fixen? Met een trifle zit je in beide gevallen goed. Hieronder vind je drie variaties, van uitgebreid naar relatief simpel. Kies dus je eigen recept en vergeet niet: voeg vooral ingrediënten toe!

Trifle 1: De klassieke trifle

Trifle komt – zoals de naam doet vermoeden – uit Engeland. Trifle betekent ‘niemendalletje’, maar kan ondanks die naam zeker imponeren! Welk recept het origineel is? Daar valt over te twisten. Volgens kenners moet er in ieder geval cake, vruchten, sherry en custard in zitten. Onderstaand recept komt dus in ieder geval in de buurt!

Dit heb je nodig (voor 5 personen)

  • 3 middelgrote eieren
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1/2 tl vanillearoma
  • 25 gram custardpoeder
  • 250 ml verse slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 2 el fruitspread bosvruchten
  • 500 gram diepvries zomerfruit
  • 200 gram roombotercake
  • 75 ml cream sherry
  • 15 g amandelschaafsel

Zo maak je het

  • Stap 1: Splits de eieren en klop de dooiers met een derde van de suiker, het vanillearoma en de custardpoeder schuimig. Het eiwit heb je voor dit recept niet nodig, maar kun je gebruiken om bijvoorbeeld merengue te maken.
  • Stap 2: Breng de helft van de slagroom met 15 g suiker en de melk tegen de kook aan. Voeg een scheut van deze room al roerend toe aan het eischuim. Schenk daarna dit mengsel al roerend bij het roommengsel in de pan. Verwarm al roerend tot een dikke vla. Laat de vla afkoelen tot lauwwarm, roer regelmatig.
  • Stap 3: Schep ondertussen de fruitspread door het zomerfruit. Pureer 75 g van dit mengsel met de staafmixer en houd apart.
  • Stap 4: Snijd de cake in kleine stukjes, doe in de schaal en besprenkel met de sherry. Schep de rest van de fruitpuree op de cake. Schenk de vla erover en strijk glad. Zet minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Stap 5: Rooster het amandelschaafsel in 3 min. goudbruin in een koekenpan zonder olie of boter. Klop vlak voor het serveren de rest van de slagroom stijf met de rest van de suiker. Verdeel de achtergehouden fruitpuree over de vla, schep de slagroom erop en bestrooi met het amandelschaafsel.

Trifle 2: Trifle met chocolade en aardbeien

Omdat je met de verschillende lagen lekker kunt combineren, zijn er vele variaties mogelijk. Zo is de trifle met chocolade en aarbeien een goede optie wanneer je wat minder tijd hebt om from skretch een custard te maken.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • Een halve chocoladecake
  • Een handje aardbeien ongeveer 10 stuks
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels mascarpone
  • 1 eetlepel suiker
  • Losse chocoladesnippers of -vlokken

Zo maak je het

  • Stap 1: Klop de slagroom stijf met de suiker. Voeg de laatste halve minuut de mascarpone toe en klop tot een egale room.
  • Stap 2: Leg de plakken cake op de bodem van een schaal en schep een laagje room, ongeveer even hoog als de cake, in het glas.
  • Stap 3: Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel over de room en houd een paar plakjes achter voor de decoratie. Leg weer een laag cake in de schaal op de aardbeien en schep weer wat room er op.
  • Stap 4: Maak de trifle af met chocoladesnippers of -vlokken en de overgebleven aardbeien.

Trifle 3: Trifle met vanillepudding en frambozen

Nóg een variant, ditmaal met kandijsuiker en frambozen. Zo zie je maar weer: er valt een hoop te variëren!

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 400 gram frambozen
  • 2 el kandijsuiker
  • 600 ml vanillepudding
  • Een halve cake
  • 350 gram mascarpone
  • 16 gram vanillesuiker
  • 2 el poedersuiker

Zo maak je het

Stap 1: Maal twee derde van de frambozen en meng met de kandijsuiker.

Stap 2: Meng de vanillesuiker met de mascarpone en snijd de cake in blokjes.

Stap 3: Vul een schaal met een laag cake, schep er wat mascarpone, pudding en het frambozenmengsel op. Herhaal deze stappen totdat de ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje mascarpone en frambozen en strooi er wat poedersuiker over.

Andere nagerechten

Op zoek naar een ander nagerecht? Kijk ook eens naar deze heerlijke toetjes met vla. Of, voor oud en nieuw: kwarkbollen!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *