Weleens gehoord van doogh of Divine Doogh? Dit is een verfrissend drankje gemaakt van yoghurt, water en munt. Deze van oorsprong Perzische drank is niet alleen heerlijk dorstlessend, maar ook erg makkelijk zelf te maken.
Doogh: een verfrissende Perzische yoghurtdrank

Wat is doogh?
Doogh (spreek uit: ‘doeg’) of Divine Doogh is een traditionele Perzische drank, gemaakt van yoghurt, water en munt. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Perzische woord voor melken, dooshidan. Doogh is al eeuwenoud en werd vroeger gebruikt als een manier om melk te conserveren wanneer deze zuur begon te worden. Tegenwoordig drinken mensen het vooral ter verkoeling en om de spijsvertering te bevorderen.
Meer een levensstijl dan een drankje
In landen waar het ‘s zomers bloedheet kan worden, zoals Iran en Afghanistan, is doogh enorm populair. De bruisende, hartige drank is de perfecte dorstlesser én helpt om een pittige maaltijd te blussen. Maar doogh is meer dan dat. Yoghurtdrankjes – zoals ook ayran en lassi – zijn in het Midden-Oosten een levenstijl. Doogh wordt er in flesjes verkocht als alternatief frisdrank, er zijn heuse YouTube-challenges en zelfs T-shirts bedrukt met flesjes doogh.
Yoghurt, munt en bruiswater in de mix
In Nederlands is doogh wat minder bekend. Maar mede dankzij social media ontdekken steeds meer mensen deze Midden-Oosterse dorstlesser. En je kunt het heel makkelijk zelf maken. Yoghurt is het basisingrediënt dat zorgt voor die kenmerkende friszure smaak. Voor een bruisend resultaat wordt de yoghurt gemengd met koolzuurhoudend water. Muntblaadjes en ijsblokjes maken het drankje af. Perfect voor warme dagen of bij een pittige maaltijd!
Doogh zelf maken recept
Ingrediënten
- 200 milliliter volle yoghurt
- 250 milliliter koud water
- 250 milliliter koolzuurhoudend bronwater
- 2 theelepels fijngehakte gedroogde munt (of de inhoud van twee theezakjes muntthee)
- Een paar takjes verse munt
- IJsblokjes
- Flinke snuf zout
Verder nodig: Kan of kom, garde en twee longdrinkglazen.
Bereiding
- Meng in een kan of kom de yoghurt, het water en het koolzuurhoudende water.
- Klop met een garde de yoghurt en het water gedurende ongeveer één minuut tot er een schuimige textuur ontstaat.
- Voeg de gedroogde munt en het zout toe.
- Roer goed, proef en voeg zo nodig meer zout en/of munt toe.
- Doe wat ijsblokjes in de longdrinkglazen en schenk de doogh erin.
- Garneer met wat muntblaadjes en serveer direct. Geniet van je drankje!