Van energiezuinig koken tot hibiscus als smaakmaker in yoghurt of ijs. In deze blog zetten wij de voedseltrends voor 2023 op een rijtje. En ja, sommige van die trends zijn behalve lekker en gezond ook nog eens goed voor de portemonnee.
De voedseltrends van 2023: dit zijn ze
Verrassende smaakmaker: hibiscus
Hibiscus duikt steeds vaker op als smaakmaker. Deze plant komt in verschillende varianten en kleuren voor in mediterrane en tropische gebieden over de hele wereld. De bloemsoort die in de keuken wordt gebruikt heet roselle (Hibiscus sabdariffa). De felrode, trompetvormige bloemkelken van deze plant worden gebruikt als smaakmaker én kleurstof. Onder andere voor kruidenthee, cocktails en andere drankjes. Maar ook in spreads, yoghurt, yoghurtijs, panna cotta en andere smakelijke desserts zorgt hibiscus voor een friszure, fruitige twist. De geurige plant staat bekend om zijn gezonde werking: hibiscusbloemen zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ook helpen ze om je cholesterol te verlagen en de bloeddruk te verbeteren.
Global wordt local
Waarom zou je eten van ver halen als het ook dichtbij huis te vinden is? Groenten en kruiden oogsten uit eigen (stads)moestuin is hip. Melk, kaas en eieren halen we steeds vaker bij een boerderij uit de buurt – of bij de ouderwetse melkboer. Extra lekker én vers! De trend van lokaal voedsel gaat hand en hand gaat met het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten. Global wordt Local is daarom een van de voedseltrends in 2023. Ook bij bedrijven groeit het bewustzijn rond lokale consumptie. Horecazaken en supermarkten kiezen steeds vaker voor producten van eigen bodem: zo kondigde supermarktconcern Lidl aan te stoppen met het invliegen van groente en fruit. Een positieve ontwikkeling, want hoe korter de afstand van land tot bord, hoe lager de CO2-uitstoot.
Culinaire nostalgie
Naast de aandacht voor ingrediënten die ‘in het seizoen’ en ‘lokaal’ zijn, is er nog een andere belangrijke voedseltrend zichtbaar voor 2023: culinaire nostalgie. In de huidige, onzekere tijd verlangen we naar gerechten van vroeger. Naar vertrouwde smaken en recepten, maar wél in een modern jasje. In toprestaurants zien we al langer dat chefs spelen met nostalgische gerechten, waar ze vervolgens een nieuwe draai aan geven. Bijvoorbeeld met smaakmakers als hibiscus – we noemden ‘m al eerder – of de Japanse citrusvrucht yuzu. Hoe deze trend zich vertaald naar zuivelproducten? Niet eerder werden zoveel ouderwetse klassiekers herontdekt: van hangop tot oudhollandse boterkoek en lammetjespap.
Energiezuinig koken
Met gasprijzen die de pan uit rijzen, moeten we kritisch kijken naar ons energieverbruik. Dat gaat gepaard met een nieuwe trend: energiezuinig koken. Het internet staat vol met handige besparingstips zoals: maak een tosti niet in het tosti-ijzer klaar, maar gebruik de broodrooster, door deze op zijn kant te leggen. Eenpansgerechten besparen ook energie. Zo tipt culinair journalist Janneke Vreugdenhil in NRC de Romeinse klassieker ‘pasta cacio e pepe’: pasta, kaas en peper. Een eenvoudig gerecht, waarvoor je enkel pasta hoeft te koken. Een nieuwe term die in het kader van besparen ook al opduikt is ‘geenpansgerecht’. Voor een frisse couscoussalade met feta of Parmezaanse kaas heb je geen fornuis en geen pannen nodig.