De melkboer maakt een comeback in Engeland

Voor de komst van de supermarkt was het de gewoonste zaak van de wereld: de melkboer kwam langs en bracht verse melk in glazen flessen (en nam de lege weer mee). Maar ouderwets wordt weer nieuwerwets in Engeland. In de strijd tegen plastic kiezen steeds meer Britten voor melk uit glas.

melkboer bezorgt melk in glas

Plastic in de ban

Het begon in de Londense hipsterwijk Hackney. Daar wonen de meest groen bewuste tweeverdieners van Engeland. Ze deden al de boterhamzakjes, rietjes en plastic waterflesjes in de ban. Nu kiezen steeds meer mensen ook voor melk uit glas.

Dezelfde trend is inmiddels ook in Nederland aan de gang. Ook hier maakt de melkboer een comeback.

Milk man profiteert

En de ‘milk man’ profiteert. Die waren nog niet helemaal verdwenen uit het Britse straatbeeld, maar echt florissant stonden de zaken er niet voor bij die beroepsgroep. In de jaren ’70 verdwenen die glazen flessen en de melkbezorger, omdat pakken en supermarkten zoveel makkelijker zijn.

Blue Planet-effect

Maar de BBC-serie Blue Planet uit 2017 zorgde voor een comeback. Daarin liet David Attenborough miljoenen kijkers zien hoe reuzenschildpadden, albatrossen en walvissen het slachtoffer zijn van de acht miljoen ton plastic die elk jaar in de oceanen belandt. Het bewustzijn in Groot-Brittannië nam enorm toe.

Terug naar de melkboer

En nu wil heel Engeland weer terug naar de ouderwetse melkboer, die melk in glazen flessen aan huis bezorgt en de lege flessen weer meeneemt. Het is local, het is anti-waste. Alle ‘goede’ trends komen er in samen.

Miljoen liter per dag

Het Verenigd Koninkrijk telt inmiddels weer 5.000 ‘milk men’ die melk aan huis brengen in glazen flessen. De verkoop van melk via supermarkten daalt; de laatste twee jaar is het aantal thuisbezorgde aantal liters melk gestegen van 800.000 tot een miljoen per dag.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *