Danniel nu de grootste koe ter wereld

De gemiddelde melkkoe in Nederland heeft een schoothoogte (gemeten van de grond tot de bovenkant van de rug) van zo’n 1,70 meter. Maar net zoals er hele grote mensen zijn, heb je ook hele grote koeien. De allergrootste is maar liefst 1,93 meter. De Amerikaanse stier Danniel stoot daarmee koe Blosom uit de recordboeken. Die was 1,88 meter hoog.

grootste koe ter wereld

Guinness book

Het was nog een hele operatie om Danniel (met dubbel ‘n’) op te meten. Om voor het record in het Guinness Book of Records in aanmerking te komen is een enorme meetstok nodig, een vee-arts en een vlakke, betonnen ondergrond. Uiteindelijk lukte het in een dierentuin, waar de koe op bezoek was.

Holstein

Danniel is een Holstein. Dat is ook in Nederland de meest voorkomende melkkoe. Wat hem zo bijzonder maakt is dat hij als huisdier wordt gehouden door een familie. Hij kan niet een weide in. Hem elke dag voeren is een flinke investering. Per dag vreet hij tientallen kilo’s hooi.

70 kilo poep

Ook moet de familie elke dag al zijn poep opruimen. Ook dat is ruim 70 kilo per dag. Op een ‘normale’ boerderij belandt dat of in de wei, of gaat het in een giertank, waarna het kan worden afgevoerd.

Grootste koe ter wereld

Tot voor kort was Blosom, een Holstein koe uit Amerika, de grootste koe ter wereld. Die was een tikje kleiner dan Danniel, met een schoothoogte van 1,88 meter.

 

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *