Maak je zomerse salade nóg lekkerder met een frisse, zelfgemaakte yoghurtdressing. Vijf gezonde varianten, allemaal even lekker en snel klaar te maken. Grote kans dat je veel van de ingrediënten al in huis hebt.
De 5 lekkerste gezonde yoghurtdressings
Honing-mosterddressing
Door de goede balans tussen zout en zoet is deze dressing heerlijk bij allerlei salades. Bijvoorbeeld een groene salade met rucola, tomaat en komkommer of een krieltjessalade.
Meng in een schaaltje 7 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels grove mosterd, 1 eetlepel witte wijnazijn en 3 eetlepels vloeibare bloemenhoning. Klop alle ingrediënten met een garde tot een vinaigrette en breng op smaak met zout en peper. Klaar is je honing-mosterddressing!
Italiaanse yoghurtdressing
Dit is dé dressing voor over een koude pastasalade met mozzarella, cherrytomaatjes en gerookte kip of zalm.
Doe 6 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel rode wijnazijn in een kom. Voeg een 0,5 teen geperste knoflook toe, 1 theelepel Italiaanse kruiden en fijngehakte verse peterselie naar smaak. Klop het geheel met een garde. Variatietip: je kunt ook andere groene kruiden toevoegen zoals bieslook, dragon of dille.
Thousand Island-dressing
Deze welbekende roze dressing bestaat al ruim honderd jaar. De naam verwijst vermoedelijk naar de Thousand Islands, een archipel langs de Amerikaans-Canadese kust in de Saint Lawrence-rivier. De basis bestaat uit yoghurt met olijfolie, citroensap, witte-wijnazijn, tomatenpuree en ketchup of tabasco. Deze ‘duizendpoot’ onder de dressings is niet alleen lekker over salades, maar wordt ook veel gebruikt als dip voor rauwkost of op sandwiches en broodjes.
Ranch-dressing
Amerikaanse boerderijdip, zo wordt deze authentieke yoghurt-kruidendressing ook wel genoemd.
Klop 4 eetlepels yoghurt, 4 eetlepels mayonaise en 125 ml karnemelk met een garde. Voeg 1 theelepel fijngesnipperde ui en 1 teentje geperste knoflook toe. Roer 1 eetlepel vers geknipte bieslook erdoor en breng op smaak met zout en flink wat peper. Serveer deze dressing over een witte koolsalade, of als dip bij frietjes of gebakken aardappels.
Indiase yoghurtdressing
Met deze kruidige dressing geef je direct een Indiaas tintje aan je salade. Denk aan een maaltijdsalade met groene linzen, sperziebonen en mango.
Meng 4 eetlepels Griekse yoghurt en 2 eetlepels olijfolie met het het sap van 0,5 citroen. Voeg 0,5 theelepel komijn, 0,5 theelepel ketoembar (komijnzaad) en naar wens grof gehakte verse koriander toe. Klop alle ingrediënten tot een glad mengsel en breng op smaak met zout en peper.
Tip: giet jouw zelfgemaakte dressing in een schoon leeg jampotje, zo kun je deze gekoeld met afgesloten deksel drie tot vier dagen bewaren!