Coronavirus en melk en zuivel: 7 antwoorden

Het vertrouwde pak melk in de koelkast en de plak kaas op brood. Voor veel mensen zit zuivel in het dagelijkse voedingspatroon. Maar gooit het coronavirus geen roet in het eten? En is melk drinken nog wel veilig? We kunnen je geruststellen: zorgen zijn niet nodig.

melk zuivel coronavirus

Kan ik coronavirus krijgen van melk?

Nee, dat is niet mogelijk. Je kunt gewoon melk blijven drinken. Ook andere zuivelproducten als kaas en yoghurt hoef je niet te laten staan. Dat zit zo: alleen mensen met het coronavirus kunnen andere mensen besmetten. Dus je loopt geen gevaar door voedsel, verpakkingsmateriaal of dieren.

Kunnen koeien het coronavirus krijgen?

Nee, Er is geen enkele aanwijzing dat koeien corona kunnen krijgen.

Wat doet de zuivelindustrie tegen corona?

De zuivelindustrie volgt nauwlettend de richtlijnen van het RIVM. Iedereen houdt dus bijvoorbeeld veilig afstand van elkaar om besmetting te voorkomen. Daarbij hebben zuivelbedrijven hun eigen hygiëneprotocollen. Ook mogen ze tijdelijk geen rondleidingen geven op hun bedrijf of vergaderingen houden.

Is er straks nog wel genoeg melk in de supermarkt?

De zuivelindustrie behoort tot de zogeheten vitale processen, net als de politie en de zorg. De Rijksoverheid ziet de beroepen binnen de hele voedselketen namelijk als onmisbaar. Dat is heel breed: van het ophalen van melk bij de veehouders, de verwerking en distributie van de zuivelproducten tot uiteindelijk in het winkelschap. Steeds kijken de betrokken organisaties naar hun belangrijkste doel: genoeg melk – en andere zuivelproducten – voor jou in de schappen.

En dat gaat nog goed?

Ja. Op dit moment verloopt de zuivelproductie nog volgens de planning en zijn er nog voldoende chauffeurs om de melk op te halen en te verwerken. Ook mogen zuivelproducten nog de grens over. Er is daarom nog genoeg melk.

Waarom zijn de zuivelschappen leeg in de supermarkt?

Dat komt doordat mensen toch nog hamsteren. Niet nodig! Er zijn voldoende zuivelproducten beschikbaar, maar door het hamstergedrag moet de voorraad worden aangevuld. Het lukt helaas niet altijd om de hamsteraars bij te benen. Koop dus alleen wat je ook van plan bent in korte tijd te gebruiken. Zo kan ook je oude buurvrouw nog voor haar dagelijkse glaasje melk of bakje yoghurt in de supermarkt terecht.

Wat gebeurt bij een ‘lockdown’?

Alle organisaties binnen de zuivelindustrie blijven met elkaar in gesprek. Zo kunnen ze eventuele exportproblemen voorkomen. Daarbij houden ze het hele proces in de gaten. Hoe zit het met de melk in de supermarkten? Loopt het vervoer nog volgens planning? En wat voor effect hebben nieuwe maatregelen op het melkaanbod? Door de goede communicatie blijft er voorlopig voor iedereen voldoende melk beschikbaar.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *