Video: compliment voor de boer!

Verse fruit en groenten, vlees en vis, brood en allerlei zuivelproducten: elke supermarkt ligt vol met voedsel. We vinden het vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom mogen we de boeren best wel eens wat vaker een compliment geven, vond Tom Vilsack, de oud-minister van Landbouw in de VS. Het filmpje van zijn toespraak ging viral.

We vinden het allemaal vanzelfsprekend dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de voedselvoorziening in ons land. Het kan natuurlijk zijn dat je favoriete pindakaas is uitverkocht, of dat je lievelingstoetje niet meer verkrijgbaar is. Maar iedereen met lekkere trek en met een paar euro kan in elke supermarkt genoeg kopen om een maaltijd te maken.

Iedereen was boer

Dat was vroeger wel anders. Onze verre voorouders moesten jagen voor hun eten. Later begonnen ze zich te settelen op een stukje land, waar ze zelf voedsel gingen verbouwen. Tot een paar eeuwen geleden waren vrijwel al onze voorouders nog boer. Gebonden aan hun land om zichzelf te voeden. Meer over de geschiedenis van melk lees je hier.

Compliment voor de boer!

Maar nu is alles anders, vertelt Tom Vilsack, de oud-minister van landbouw in de VS. Nog maar 1% van de bevolking is boer. En zij maken meer dan genoeg voedsel voor de complete wereldbevolking. En zo kunnen wij dus leven in een eigenlijk onvoorstelbare vrijheid om iets anders te doen met ons leven. Stap elke willekeurige supermarkt binnen en stel je voor hoe die eruit zou zien zonder alles wat door de vakkundige handen van een agrariƫr is gegaan. Een compliment voor de boer, dus!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *