Chinezen en melkpoeder: “Nederlandse melk is top!”

Chinezen en melkpoeder

Chinezen en melkpoeder uit Nederland: ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Twee derde van alle melkpoeder uit Nederland gaat inmiddels naar China en Hongkong. Waarom? “Ze zien Nederlandse melk als een absoluut topproduct.”

Chinezen en melkpoeder

Twee derde van alle in Nederland geproduceerde babymelkpoeder gaat naar China. Daarmee is dit zuivelproduct het belangrijkste Hollandse exportproduct. De groei is gigantisch. Sinds 2005 is de export vanuit Nederland naar China en Hongkong vervijftigvoudigd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek.

“Chinezen zien Nederlandse melk als een absoluut topproduct. Daar betalen ze graag voor.”

Melamine

Waarom kiest China massaal kiest voor Nederlands babymelkpoeder? Het begon allemaal in 2008. Toen werd het giftige melamine in Chinees melkpoeder gevonden. Driehonderd baby’s werden ziek, zes kinderen overleden aan nierfalen. Het was een enorm schandaal. Zeker toen uit onderzoek bleek dat Chinese zuivelbedrijven op grote schaal fraudeerden. Het vertrouwen in binnenlandse zuivelproducten viel helemaal weg. Sindsdien kiezen Chinese ouders massaal voor babymelkpoeder die wel te vertrouwen is.

‘Nederlandse melk gezond’

“En zo komen ze uit bij Nederlandse babymelkpoeder”, vertelt Marcel Vink, een Nederlandse journalist, die al jaren in Beijing woont. “Bij mij in de flatlift hangt een reclameposter waarop de verkoop van Nederlandse melk wordt aangeprezen. Grazende koeien op ruime groene weiden, onder een strakblauwe lucht, met in de verte een molentje. Dat is hoe Chinezen Nederland zien: veel natuur, geen vervuiling, erg gezond dus. Een heel positief beeld.”

Vertrouwen in Hollandse zuivel

“Nederlandse melk zien Chinezen als een absoluut topproduct. Daar betalen ze graag voor. Ze vertrouwen Hollandse zuivel. In China wordt, zeker na het melamineschandaal, streng gecontroleerd, maar Chinezen steken hun hand er niet voor in het vuur dat dit ook echt gebeurt. China is een land waar corruptie nog steeds een groot probleem is, dus als een controleur wat krijgt toegeschoven, kan het goed zijn dat hij net iets minder streng onderzoek doet, of net iets makkelijker meldt dat de kwaliteit in orde is. Zo denken veel Chinezen in ieder geval.”

Streng gecontroleerd

In Nederland is dat heel anders. Overal ter wereld kijken boeren en zuivelverwerkers met jaloerse blikken naar het Nederlandse systeem. In vergelijking met het buitenland hebben koeien hier een goed leven, optimaal voer en bovendien wordt nergens ter wereld de melk zo streng gecontroleerd als hier. Vink: “Nederland is wat dat betreft in de ogen van Chinese ouders onberispelijk. Geen twijfel over de kwaliteit dus.”

Eenkindpolitiek

Er daar komt nog bij dat een kind voor veel Chinezen verreweg het kostbaarste bezit is. “Omdat in China een eenkindpolitiek heerst – al is die inmiddels versoepeld – hebben verreweg de meeste gezinnen slechts een kind. Hun meest kostbare bezit, waar ze het beste van het beste voor willen hebben. Bovendien gaan Chinezen steeds meer verdienen en leggen hun prioriteiten meer dan voorheen op gezondheid.”

Oudedagvoorziening

“Voor veel ouders is hun enige kind ook hun oudedagvoorziening. In de Chinese cultuur is het gebruikelijk dat kinderen hun ouders later in huis nemen, om voor ze te zorgen. Dan kun je maar beter zelf ook goed voor je kind hebben gezorgd natuurlijk.”

Motor van economie

Babymelkpoeder is de witte motor van de Nederlandse economie. In de afgelopen jaren investeerden zuivelverwerkers meer dan twee miljard euro in nieuwe fabrieken, die de melk van Hollandse koeien verwerken tot hoogwaardige babyvoeding. Overal in het land komen er daardoor banen bij.

Tekort in supermarkt

Opvallend detail, vooral pakken met Nederlandse teksten doen het goed in China. Vandaar dus ook dat veel Chinezen het babypoeder via Nederland zelf proberen te krijgen. Dat verklaart ook de grote tekorten in Nederlandse supermarkten en drogisterijen, waar een klant vaak niet meer dan een of twee pakken tegelijk mag kopen. Dat is voor zuivelverwerkers ook een belangrijke reden om te investeren in meer productiecapaciteit.

40 miljoen postpakketjes

Maar ook andere bedrijfstakken profiteren mee met het Chinese vertrouwen in Nederlandse zuivel. Via PostNL werden alleen in de eerste drie maanden van 2014 maar liefst 40 miljoen pakketten met babypoeder naar China verstuurd. Dat leverde het bedrijf een omzet op van 14,5 miljoen euro.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *