Cheese rolling: bijzondere sport met een lange traditie

Elk jaar is het een uniek spektakel op het Britse platteland: cheese rolling. De traditionele ‘kaasrolwedstrijd’. Met gevaar voor eigen leven rennen tientallen waaghalzen van een steile heuvel achter een grote ronde kaas aan. Wie de kaas vangt, mag ‘m hebben.

cheese rolling kaasrollen

Wat is cheese rolling of kaasrollen?

Het idee van cheese rolling, oftewel kaasrollen, is simpel. Bij deze ‘sport’ wordt een kaaswiel (een hele kaas) van drie tot vier kilo van Cooper’s Hill gerold. Dit is een steile heuvel in het graafschap Gloucestershire. Tientallen waaghalzen rennen achter deze kaas aan om ‘m te vangen, aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Het evenement was ooit bedoeld voor lokale bewoners, maar tegenwoordig komen de deelnemers uit alle delen van de wereld.

Niet zonder risico’s

Het kaasrollen is niet zonder risico’s. Door de steile heuvel is het lastig om op te been te blijven, waardoor de deelnemers meer rollen en vallen dan rennen. En de kaas? Die kan snelheden halen tot boven de honderd kilometer per uur. Zie die maar eens in te halen. Dat blijkt in de praktijk nauwelijks mogelijk, want de kaas heeft één seconde voorsprong. Meestal komt hij pas tot stilstand bij de finishlijn, tweehonderd meter verderop onderaan de heuvel.

Halsbrekende valpartijen en een kaas als hoofdprijs

Een houten behuizing beschermt de felbegeerde kaas tijdens het rollen. Ook wordt de kaas aan het begin van de race versierd met linten. De traditionele kaasrolwedstrijd trekt elk jaar veel bekijks, maar roept ook verbazing op vanwege de vele verwondingen van de deelnemers. Aan de voet van de heuvel staat de EHBO klaar. Maar er zijn in het verleden ook regelmatig deelnemers per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd met botbreuken.

Eeuwenoude traditie om de lente te verwelkomen

Nu vraag je je vast af: waar komt deze bizarre Britse traditie vandaan? De eerste melding van kaasrollen in Gloucester stamt uit 1826. Maar waarschijnlijk is de traditie nog véél ouder. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan ervan. Mogelijk is het ooit begonnen met het naar beneden laten rollen van brandende bundels kreupelhout – een heidens ritueel om de winter af te sluiten en te lente te verwelkomen. Later maakte het hout plaats voor kaas.

Befaamde kaas is ambachtelijk streekproduct

Sindsdien wordt het evenement elk jaar gehouden, meestal op de eerste laatste maandag van mei. Die dag staat bekend als ‘Spring Bank Holiday’. Sinds 1988 wordt de kaas geleverd door de plaatselijke kaasmaker Diana Smart op haar boerderij in Churcham. Na het overlijden van Diana in 2021 zetten haar zoon Rod en de rest van de familie het werk voort. De melk waar de befaamde kaas van wordt gemaakt is afkomstig van hun eigen kudde koeien.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *