Chai latte is een Indiaas drankje gemaakt met thee en hete, opgeschuimde melk. Specerijen als kaneel, kruidnagel en gember geven de drank een kruidige smaak. Zelf een chai latte maken? Dat is niet moeilijk én een feest voor je smaakpapillen.
Chai latte: zo maak je deze kruidige thee met melk
Wat is een chai latte?
Chai latte is een kruidige thee met melk. Bij het woord ‘latte’ (Italiaans voor melk) denk je waarschijnlijk direct aan koffie. Maar een chai latte wordt dus gemaakt met sterke, kruidige thee. Het lijkt op het oog een beetje op een combinatie van een cappuccino en chocolademelk. Maar de smaak is veel kruidiger.
Masala chai: theedrank met melk uit India
De drank vind zijn oorsprong in India, waar deze bekend staat als masala chai, wat ‘gemengde kruidenthee’ betekent. Traditioneel wordt de thee gedronken met melk. ‘Chai’ is in veel landen gewoon het woord voor thee. Zeg dus vooral geen chai thee, want dan zeg je in feite ‘thee thee’.
Mix van specerijen varieert per regio
Chai is diep geworteld in de Indiase cultuur en tradities. De masala (de specifieke mix van specerijen) varieert per regio en soms zelfs per familie. Maar het bevat meestal kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en zwarte peper. Masala chai wordt trouwens ook geroemd om zijn heilzame effecten en veel gebruikt bij de natuurgeneeskunde ayurveda. In India wordt de drank heet geserveerd in een mutka, een terracottakleurig kopje van aardewerk zonder oor.
Schuimige laag melk en pittige specerijen
Door de kruidigheid en de sterkte van de gebruikte thee, is chai heel geschikt om een ‘latte’ van te maken – of een iced chai latte in de zomer. Chai latte heeft een heerlijk zoete smaak, door de schuimige melk gecombineerd met het pittige van de specerijen. Vrijwel iedereen vind het lekker en ook de niet-koffiedrinker kan zo een heerlijke latte drinken. Anders dan in India, serveren we een chai latte hier niet een mutka, maar meestal in een groot theeglas.
Twee manieren om een chai latte te maken
Zelf een chai latte maken is niet moeilijk. Staan er niet zoveel specerijen in je keukenkastje? Dan kun je een voorgemengde chai kruidenthee gebruiken en daar opgeschuimde melk (en eventueel verse gember) aan toevoegen. Leuker – én smakelijker – is om ook het chai-extract zelf te maken. Dat is geen hogere wiskunde: alle exotische kruiden moeten ruim vijftien minuten trekken op het fornuis. En de bonus is dat de keuken daar heerlijk van gaat geuren!
Ingrediënten
1 liter water
750 milliliter volle melk
2 kaneelstokjes
6 kardemompeulen
8 kruidnagels
1 theelepel zwarte peperbolletjes
1 steranijs
1 vanillestokje
2 centimeter verse gember
2 eetlepels losse zwarte thee (of 2 theezakjes)
2 eetlepels ahornsiroop of honing (optioneel)
Voor de garnering:
1 snufje kaneelpoeder
1 kaneelstokje
1 steranijs
Verder nodig: Vijzel, steelpannetje, thee-ei of leeg theezakje, glazen pot of fles en theeglas.
Bereiding
- Doe de kaneelstokjes, kruidnagels, zwarte peper, kardemompeulen en steranijs in een vijzel en kneus de specerijen tot hun geuren vrijkomen.
- Zet een steelpannetje op het fornuis en vul die met de gekneusde kruiden, de gember (mag ongeschild!), het merg van het vanillestokje en het water.
- Breng het water aan de kook en laat de kruiden daarna zachtjes 15 minuten trekken.
- Doe de losse zwarte thee in een thee-ei of theezakje, voeg deze toe aan het water en laat alles nog 5 minuten trekken, op een laag vuurtje.
- Haal het thee-ei of theezakje eruit, zeef de inhoud van de pan en giet dit over in een schone pot of fles. Dit zelfgemaakte chai-extract is de basis van je chai latte en kun je ongeveer een week bewaren in de koelkast.
- Doe de melk in een melkopschuimer of pan en schuim deze op. Als je van zoet houdt, kun je eventueel ahornsiroop of honing aan de melk toevoegen.
- Giet wat van het hete chai-extract in een theeglas en vul dit aan met de opgeschuimde melk. Zorg dat je qua verhouding 2/3 thee gebruikt en 1/3 opgeschuimde melk.
- Garneer de chai latte met kaneelpoeder, een kaneelstokje om mee te roeren en steranijs.
Serveertip: Bij zo’n geurige kop thee met een schuimige laag melk hoort natuurlijks iets lekkers. Gemberkoekjes vormen een perfecte combinatie met chai latte!