Celgetal in melk lager dan ooit

Het gemiddelde celgetal in Nederlandse melk is lager dan ooit. In 2017 was het gemiddeld 178.000 cellen per milliliter melk. Dat zijn 14.000 cellen per milliliter minder dan in 2016, blijkt uit analyses van onderzoekers van Qlip.

celgetal melk

Het celgetal in melk is een cijfer dat wat zegt over het aantal witte bloedcellen in melk. Sommige mensen denken dat dit ook wat zegt over ‘pus’ in melk. Maar dat is een misverstand. Pus bestaat weliswaar ook uit witte bloedcellen, maar er is een belangrijk verschil: dit zijn dode cellen. En die komen niet in melk voor. Daar wordt heel streng op gecontroleerd.

Goede controle

Het celgetal is wel een belangrijke indicatie voor de uiergezondheid van koeien. Als een koe een uierinfectie heeft, komen er namelijk meer witte bloedcellen in de melk. Die cellen maken immers deel uit van het afweersysteem van de koe. Als een koe gezond is, dan is dat celgetal laag. En zo laag als het in 2017 gemiddeld was, was het dus nog nooit.

Celgetal daalt al jaren

Het celgetal maakt al jaren een dalende trend door. En dat ligt niet voor de hand. Het preventief inzetten van antibiotica bij het droogzetten van koeien is niet meer toegestaan. De melkveehouders moeten daarom veel beter de gezondheid van hun koeien in de gaten houden. En gezien de dalende trend in het celgetal lijkt dat goed te lukken.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *