Brood van bierborstel: gezond eten als een koe

Wist je dat we eigenlijk hetzelfde eten als koeien? Nee, we bedoelen geen gras, maar bierbostel! Tenminste, als je brood eet van restjes bier, bijvoorbeeld van de Amsterdamse start-up Brouwbrood.

brood van bierborstel

Met bierbostel worden koeien al jarenlang grootgebracht. Dit veevoer is eigenlijk een afvalproduct bij de productie van bier, maar bevat lekker veel bouwstoffen, waaronder veel eiwitten. Heel goed voor koeien, omdat het een gunstige invloed heeft op de vertering en daarmee ook op de mest.

Vorm van recycling

Bovendien is het natuurlijk een mooie vorm van recycling. En daar zijn koeien al van nature heel goed in. Wij mensen kunnen bijna niets met al die Hollandse graslanden. Gelukkig hebben we melkkoeien, die er een waardevol voedingsmiddel van kunnen maken: melk.

Brood van Bierborstel

Maar anders dan gras uit de weide is bierborstel ook voor mensen eigenlijk best goed te eten. En als het zo gezond is, waarom zouden wij het ook niet in ons eten gebruiken? De Amsterdamse start-up Brouwbrood zag er letterlijk en figuurlijk wel brood in. Bierbostel bestaat voor het grootste deel uit graan en is dus uitermate geschikt voor lekkere boterhammen. Een kwart van het beslag is dan ook bierbostel, de rest is volkorenmeel. Brood van bierborstel dus!

Beter dan volkoren

Bierbostel maakt brood niet alleen lekker, maar ook gezond! Er zit namelijk minder suiker en meer vezels in bierbostel dan in normaal broodmeel. Bovendien zitten er geen conserveringsmiddelen in. Maar schrik niet als het brood soms anders smaakt. Brouwbrood gebruikt wekelijks ander speciaalbier, met dus ook anders restafval.


Comments

  1. Beste mevrouw/meneer,

    Ik ben bezig met een boek en vroeg me af hoeveel procent van het bierbostel eetbaar is voor de mens? Is het volledig eetbaat? Zo ja, dan zouden we dat inderdaad moeten doen. Ik zou graag hierover kort met jullie willen bellen vandaag of vrijdag. Ik hoop dat dat kan. Hartelijke groet

    Imke de Boer (Hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen WUR)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *