Boterkoek zelf maken: ouderwets lekker

Een goudbruine, licht knapperige buitenkant en van binnen heerlijk smeuïg. Dat is hoe een goede boterkoek hoort te zijn. Met deze tips bak je zelf de lekkerste huisgemaakte boterkoek van banketbakkerskwaliteit.

boterkoek zelf maken

Boterkoek zelf maken is nostalgie

Weet je nog, die heerlijke boterkoek die je vroeger bij opa en oma kreeg? Voor veel Nederlanders is deze romige mix tussen koek en taart een stukje jeugdsentiment. En eigenlijk oer-Hollands, want bestel je in België boterkoek, dan krijg je heel ander soort gebak. De allerlekkerste boterkoek, die maak je natuurlijk zelf. Helemaal niet moeilijk en verrassend snel. Zowel de bereidingstijd als de baktijd is kort en grote kans dat je alle ingrediënten al in huis hebt.

Onmisbaar: goede roomboter

Boterkoek mag pas zo heten als er échte roomboter in is gebruikt. Dit basisingrediënt is  heel belangrijk voor de uiteindelijke smaak. Gebruik dus de beste roomboter die je kunt vinden. Verder bestaat een klassieke boterkoek uit bloem en basterdsuiker. Vaak gaat er ook een ei in het deeg, waarvan je een deel kan gebruiken om de bovenkant mee te bestrijken en zo een mooi bruin glanzend laagje te creëren. 

Speciale boterkoekvorm

Het makkelijkst is om boterkoek te bakken in een speciale boterkoekvorm. Die is voorzien van een draaibaar mesje, waarmee je de koek na het bakken gemakkelijk los van de vorm haalt. Een ideale uitvinding. Maar een gewone springvorm volstaat ook. Tip: gebruik de bolle kant van een natgemaakte lepel om het deeg aan de bovenkant egaal te maken. Bestrijk het deeg met het losgeklopte eitje en trek er met een vork een ruitmotief in.

Boterkoek zelf maken: recept

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal de roomboter alvast uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Lees hier hier je roomboter zacht kan maken. Snijd de roomboter in kleine blokjes en doe deze in een beslagkom, doe de suiker en de vanillesuiker er bij en mix met een handmixer tot het luchtig is. Doe er een snufje zout bij en een ei. Voeg hierna geleidelijk de bloem toe, terwijl de mixer blijft draaien. Vet de vorm in met boter en doe het beslag in de vorm.

Tip: druk alles goed plat met de achterkant van een lepel tot het deeg goed over de vorm is verdeeld. Klop het andere ei op en smeer het eiermengsel over de bovenkant van het deeg. Een dun laagje is genoeg.

Zet het 25 minuten in de oven tot de boterkoek mooi bruin is geworden. Belangrijk: laat de boterkoek goed afkoelen! Pas dan wordt hij lekker stevig.

Laat hem afkoelen

De perfecte boterkoek is goudbruin met een krokant laagje en van binnen lekker zacht. Weersta de verleiding om de koek te snel na het bakken aan te snijden. De boter is dan nog vloeibaar en zal er gedeeltelijk uitlopen. Laat je creatie dus eerst volledig afkoelen, pas dan wordt de koek stevig. Volgens kenners is boterkoek het lekkerst als hij na het bakken nog ongeveer een halve dag heeft gestaan.

Variaties op het klassieke recept

Met het traditionele boterkoekrecept kun je eindeloos variëren. Voeg voor een frisse zomerse twist bijvoorbeeld wat citroenrasp toe aan het deeg. Door speculaaskruiden toe te voegen en te garneren met amandelschaafsel maak je een lekkere najaarsvariant. Boterkoek is erg machtig. Snijd je baksel dus in kleine punten of blokjes, nodig vrienden of familie uit en verras ze met een heerlijk stuk zelfgemaakte boterkoek bij de thee of koffie. Eet smakelijk!

Samenvatting
Naam gerecht
Boterkoek
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *