Bestaat de beruchte ‘boterberg’ eigenlijk nog? Sinds de jaren ’60 wordt die term al gebruikt om het overschot aan boter binnen Europa aan te duiden. Maar nu boter bezig is met een revival is de boterberg verleden tijd.
Boterberg verleden tijd?
De boterberg ontstond destijds doordat boeren efficiënter konden produceren door allerlei nieuwe technieken, zoals mechanisch melken. Daardoor schoot de productie omhoog en steeg het aanbod van boter en melk op de Europese markt. De vraag naar die producten steeg niet even hard, waardoor de prijzen sterk daalden. En dat was weer niet zo gunstig voor de boeren. De EEG (de voorloper van de EU) greep in en haalde een deel van de boter en melk van de markt en liet het opslaan.
Boterberg verleden tijd
Met de komst van de melkquota in de jaren ’80, waardoor er grenzen kwamen aan de melkproductie van boeren, werd de boterberg alsmaar kleiner. De ‘boterberg’ van vroeger bestaat dus niet meer. Desondanks wordt een deel van de geproduceerde boter nog steeds als reserve opgeslagen door producenten. Zo zorgen ze ervoor dat als de vraag toeneemt er geen tekorten ontstaan.
Revival van boter
In de loop van 2017 is ook die kleine boterberg bijna verdwenen. In juli 2016 lag er nog ruim 102 duizend ton boter in de pakhuizen. Nog geen jaar later was die hoeveelheid met 99,8 procent afgenomen tot 227 ton boter. En dat komt door de revival in boter. Steeds meer mensen willen ‘natuurlijker’ eten en zo verkiezen steeds meer consumenten boter over plantaardige imitaties als margarine. We worden dus steeds blijer van boter.
Prijs op recordhoogte
De toenemende vraag naar roomboter dreef de boterprijs naar recordhoogte. Boter is al een paar jaar bezig aan een sterke opmars onder consumenten. Was de gemiddelde jaarprijs in 2015 nog 295 euro voor 100 kilo boter, in augustus 2017 was dat opgelopen tot 650 euro. Die prijsstijging is voor melkveehouders een verademing. De prijs die zij krijgen voor hun geproduceerde melk is hierdoor namelijk gestegen. Goed nieuws, want in 2016 daalde de melkprijs naar een dieptepunt.