Boost voor immuunsysteem door volle melk, yoghurt en roomboter

Kinderen die voldoende groene groentes, volle melkproducten en rundvlees eten, lijken een betere weerbaarheid te hebben tegen infecties. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Ellen van der Gaag. Een voedingspatroon met zoveel mogelijk onbewerkt voedsel leek vooral effectief bij milde ziekten zoals verkoudheid.

melk yoghurt roomboter immuunsysteem

Frustrerend: geen behandeling voor kwakkelen

Een kuur voor kwakkelen met een verkoudheid is er niet echt. En dat is vervelend. Zegt kinderarts Ellen Van der Gaag van Ziekenhuisgroep Twente. “Bij 95 procent van deze kinderen gaat het niet om een medische afwijking, dat is mooi, want dan is er niets ernstigs aan de hand”, zegt de medisch specialist. Maar dit heeft ook een keerzijde. “Het is vervelend als je niet iets kunt bieden.”

Onderzoek: kan voeding helpen?

De kinderarts besloot daarom onderzoek te doen om te zien welke invloed voeding had op de afweer van deze kinderen. Ze legde ouders van kinderen tussen de één en vijf jaar oud een uitgebreide vragenlijst voor. Wat bleek? Kinderen met meer klachten aten minder rundvlees en groene groentes dan hun leeftijdsgenoten.

Een voedingspatroon met zoveel mogelijk onbewerkt voedsel lijkt vooral effectief bij milde ziekten zoals verkoudheid

Meer groene groentes, rundvlees en volle melkproducten

Ze wilde deze uitkomsten in haar promotieonderzoek verder onderzoeken. De helft van de kinderen kreeg drie keer per week rundvlees en vijf keer per week groene groentes. Ook voegde de onderzoekers nog volle melk, yoghurt en roomboter aan het eetpatroon toe. De andere helft van de groep bleef hetzelfde eten als altijd.

Niet minder vaak besmet, wel minder klachten

Na gemiddeld vier weken namen de klachten af bij de kinderen met het nieuwe voedingspatroon. Van der Gaag: “De kinderen in de voedingsgroep raakten niet minder besmet dan die in de controlegroep, maar ze konden de virussen wel beter verwerken. Ze kwamen er sneller doorheen.”

Ouders waren positief verrast

“Sommige ouders waren in eerste instantie sceptisch over het dieet, maar waren na het onderzoek positief verrast,” zegt de kinderarts. Wat ouders met de resultaten doen, moeten zij zelf weten, vindt ze. “Ik kan alleen uitleggen wat onze ervaringen zijn. En dat het goed lijkt te werken, iedereen is vrij om daar wat mee te doen.”

Melkvetten en het immuunsysteem?

Het lijkt er dus op dat de vetten in melk op een of andere manier de weerstand van kinderen versterkt. Hoe kan dat? “In volle melk zit veel goede vetten en zogeheten vet oplosmatige vitamines, zoals vitamine A, D, E en K. De negatieve connotatie die op volle melk rust, is dan ook onterecht, volgens de promovenda. “In Nederland trekken we kinderen tussen één en vier jaar met voeding gelijk, maar in Amerika is het bijvoorbeeld heel normaal dat kinderen tussen de één en twee jaar volle melk krijgen. Er zit veel goede voedingstoffen in.”

Volle melk tegen COVID-19?

Kan dit voedingspatroon voor kinderen ook helpen tegen het coronavirus? Van der Gaag is daar heel voorzichtig over. “Dat is nog niet specifiek voor deze infectieziekten onderzocht. Ik kan daar dan ook geen uitspraak over doen.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *