Boerenkaas maken op lijst immaterieel erfgoed

Van het Sinterklaasfeest tot het Fruitcorso in Tiel, als traditie tel je pas echt mee als je op de Inventaris Immaterieel Erfgoed staat. Sinds kort staat ook het ambacht van boerenkaas maken op die lijst. Goed nieuws voor de echt kaasliefhebbers!

boerenkaas maken

Boerenkaas maken

In Nederland zijn ongeveer 150 boeren die Boerenkaas maken. Dit is een beschermd product. Kaas mag alleen boerenkaas heten als het op een boerderij is gemaakt van melk van vee dat binnen een straal van vijf kilometer rond de boerderij wordt gehouden.

Immaterieel erfgoed

Een beschermde titel voor je eigen unieke product is natuurlijk heel mooi. Maar de boeren die hun eigen kaas maken willen dat ambacht zelf graag ook beschermen. Dat kan als het op de Inventaris Immaterieel Erfgoed staat. Op deze officiële lijst staan tradities die van generatie op generatie worden overgedragen. Boerenkaas maken staat daar dus nu ook op.

UNESCO

In totaal staan 121 tradities op de lijst. Van hele algemene dingen als schaatsen op natuurijs tot hele specifieke gebruiken zoals bovenstem zingen bij psalmen in Genemuiden. De inventaris is een uitwerking van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Nederland ondertekende dit verdrag in 2012.

Boerenkaasmakers

De aanvraag om ook het vak van boerenkaas maken op de lijst te zetten, werd gedaan door de GTS-groep van de Goudse Boerenkaas, de Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers en Sjaak en Lia Koopman, die Edammer Boerenkaas maken. Ook de burgemeesters van Gouda en Leiden en de stichtingen Slow Food en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders ondertekenden het initiatief.

Typische smaak

Wat de boerenkaasmakers wilden? “Het gaat om het verkrijgen van de typische smaak en de bereidingswijze van boerenkaas, meedoen aan keuringen en het leren van elkaar”, schreven ze destijds in de aanvraag. “Met de inzet van moderne media en het aanhaken bij organisaties op gebied van voedsel- en landbouwduurzaamheid wordt een goede stap gezet in het eigentijds en levend houden van het boerenkaas maken.”

Waarom goed nieuws?

Nederland is een echt kaasland. Daar staan we ook om bekend in de hele wereld. We mogen dus best trots zijn op onze kaas en onze kaasmakers.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *