Boer zoekt boer, platform voor opvolgers

Stel je voor: je hebt een prachtig melkveebedrijf opgebouwd, jarenlang hard gewerkt, de zaak zien groeien en bloeien, en nu… is er geen opvolger. Wat moet je dan? Het online platform Boer zoekt Boer helpt boeren om een geschikte opvolger te vinden.

boer zoekt boer

Gezocht: melkveehouder in hart en nieren

Voor veel boeren in Nederland is het moeilijk om een opvolger te vinden. Bijna twee derde van de melkveebedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft een opvolger, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee zijn melkveebedrijven vrij populair, vergeleken met andere agrarische bedrijven. De provincie Flevoland telt de meeste opvolgers, Limburg de minste. Vooral kleine en zeer kleine bedrijven hebben geen opvolger klaarstaan.

Geen opvolger in de familie

Vroeger was het in agrarische families gebruikelijk dat de oudste zoon het boerenbedrijf van zijn vader overnam. Maar tegenwoordig kiezen kinderen van een boer(in) steeds vaker voor een ander beroep. De Wageningen Universiteit publiceerde in 2020 een onderzoek naar opvolging in de melkveehouderij. Daaruit blijkt dat een deel van de melkveehouders de komende tien zal jaar zal stoppen, vanwege de leeftijd en het ontbreken van een opvolger.

Boer zoekt Boer: ‘datingsite’ voor boeren

Om iets aan dit probleem te doen, is Boer zoekt Boer in het leven geroepen. Een online platform waar (melkvee)bedrijven die géén opvolger hebben een geschikte kandidaat kunnen vinden. Noem het een datingsite, maar dan uiteraard wel met een serieuze, zakelijke insteek. Het project is een initiatief van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met verschillende partners uit het agrarisch bedrijfsleven.

Online matchmaking voor melkveehouders

Hoe Boer zoekt Boer precies werkt? Het online platform koppelt boerenbedrijven en geïnteresseerden van buitenaf aan elkaar. Zowel boerenbedrijven als jongeren die graag een boerenbedrijf over willen nemen, kunnen een profiel aanmaken met foto’s. Vervolgens kan de zoektocht naar de perfecte match beginnen. Eenmaal een match gevonden, kunnen boer en opvolger elkaar via een privébericht vragen stellen en contact leggen.

Hoe vind je iemand die bij je past?

Melkveehouders die een geschikte opvolger zoeken, krijgen waar nodig ook begeleiding via Boer zoekt Boer. Want hoe vind je iemand die bij je past? Via gesprekken en een ‘agricoach’ met de nodige kennis van de agrarische sector, helpt Boer zoekt Boer bij dat keuzeproces. Net als bij praktische zaken, zoals waardebepaling en financiering. Zo worden beide partijen voorzien van goede informatie bij de diverse stappen van het overnameproces.  

Meer slagingskans? Ga actief op zoek!

Hoe lang het duurt om een geschikte kandidaat te vinden, is heel verschillend. Dit hangt er ook vanaf hoe actief je bent. Na registratie kun boeren en opvolgers gevonden worden. Maar belangrijker nog is om zélf actief op zoek te gaan naar kandidaten. Ook het deelnemen aan de matchbijeenkomsten die Boer zoekt Boer organiseert, kan de kans op een passende match vergroten. En ja, soms gaat het net als in het echte leven: dan is er gelijk een klik!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *